PROSLAVLJEN DAN BRIGADE KRALJA TOMISLAVA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Tradicionalno drugi dan duhovno-kulturne manifestacije Dani svetoga Nikole Tavelića u Tomislavgradu obilježava se Dan Brigade kralja Tomislava.

Proslava 24. obljetnice utemeljenja ove brigade započela je svetom misom u duvanjskoj spomen-bazilici za sve poginule hrvatske branitelje. Sveto misno slavlje predvodio je fra Gabrijel Mioč koji je u svojoj propovijedi hrvatske branitelje usporedio ih s poznatim francuskim državnikom Charles De Gauelleom, koji je također branio slobodu svoga naroda i na kraju života ukopan s očenašima u rukama, baš poput brojnih hrvatskih branitelja koji su također  s očenašima branili svoj narod i dom.

Nakon svete mise formirana je svečana povorka koja je s ratnim zastavama postrojbi HVO-a, u mimohodu prošla središnjom tomislavgradskom Ulicom Mijata Tomića, sve do spomen-obilježja, gdje su predstavnici općine Tomislavgrad, Hercegbosanske županije, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata iz HBŽ, Vukovara, Omiša i Glamoča te Oružanih snaga BiH položili vijenci i zapalili svijeće. Potom je kratku molitvu izrekao duvanjski župnik fra Velimir Bagavac, nakon čega je mimohod nastavljen do igrališta Osnovne škole Ivana Mažuranića gdje je nastavljeno druženje branitelja.

Na kraju, svim bivšim pripadnicima duvanjske Brigade kralja Tomislava čestitamo njihov dan!

 

Tekst i foto: Ivica Šarac