IN MEMORIAM: Vinko Šarac (1952.-2010.)

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Vinko je rođen 1952. godine u Mandinu Selu, od majke Kate rođ. Lučić i oca Paške.

Osnovnu školu  završio je u Mandinu Selu, a srednju u Tomislavgradu. Oduvijek je bio odličan đak. Još u srednjoj školi pokazivao je veliki interes za matematiku, fiziku i elektroniku. Dok je pohađao srednju školu  napravio je svoju radio stanicu koju je nazvao “Radio stanica Paškina klanica”, preko koje je emitirao izbor svojih pjesama  i komedija.  Stanica se mogla čuti u radijusu 50 km od Mandina Sela.

Prema pričanju sumještana i prijatelja Vinko je u inovacijama i promišljanju bio korak ispred svoga vremena. Imao je puno ideja za brojne inovacije.

Poslije završetka srednje škole Vinko se upisao na Elektrotehnički fakultet u  Zagrebu gdje  je i upoznao svoju suprugu Ivanku sa  kojom se oženio 1980. godine. Dok su živjeli u Mandinu Selu čekali su papire za Ameriku i dobili su kćer Moniku. Vinko i obitelj su se odselili u New York (SAD)  1982. godine. Po dolasku u New York Vinko je počeo raditi  s bratom Markom koji je imao tvrtku Adriatic Construction Company (tvrtka  za izgradnju kuća). Vinko i Ivanka su dobili još tri sina: Ivana, Marka i Daniela.

Kad  se brat Marko vratio u Hrvatsku Vinko je preuzeo tvrtkui i nastavio raditi  s puno uspjeha.

U međuvremenu radio je neumorno na inovacijama i u kratkom razdoblju uspio je patentirati tri izuma:
1. Proximity Device,   1994 dobio je patent broj: 5,295.119
http://www.freepatentsonline.com/5295119.pdf

2. FM WIRELESS TRANSMITTER  , 1986 dobio je patent 4,612,668
http://www.freepatentsonline.com/4612668.pdf

3. Tool Manipulator 1999 dobio je patent broj:5.890.259
http://www.freepatentsonline.com/5890259.pdf

Bio je na dvije svijetske izložbe patenata: 1996. godine u Pittsburgu (Pensilvenia) i 1997. u Waterbary (Connecitect).

Njegovi američki prijatelji su bili oduševljeni njegovim uspjesima i dali su mu nadimak  Tesla.

I dalje je radio na inovacijama ali prezauzet s poslovima i obiteljskim obavezama nije se mogao da više posvetiti izumima.

Cijelo to vrijeme bio je vrlo aktivan i zdrav. Planirao se vratit u domovinu Hrvatsku, gdje je 2000. godine  počeo raditi kuću u blizini Zagreba.

Vrativši se u SAD tu jesen prvi puta osjetio je da mu se zdravlje narušava, no sve to vrijeme bio je optimist, vjerujući u Boga da će se uspješno izliječiti i nastaviti sa svojim planovima.

Rano ujutro, na Božić 2009, godine hitna pomoć dovezla ga je u bolnicu gdje je bio punih deset dana, dok nije umro kasno u noć, od zatajenja srca, 3. siječnja 2010. godine,  samo tri dana prije 30. obljetnice braka. Počivao u miru Božjem!