POZICIONIRANA KAPELICA S MRTVAČNICOM NA TERENU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nakon čvrstog obećanja izvođača kako će uskoro konačno početi s radovima sinoć smo izišli na teren i nakon izmjere pobili kočiće u zemlju gdje bi uskoro trebala početi gradnja novoga objekta kapelice s mrtvačnicom. I dobro se smrznuli! Netko je dobro kazao: Od cijeloga ljeta, izabrali smo najhladniji dan. Ali, nema veze. Konačno smo krenuli.

Objekt bi se gradio u vanjskim dimenzijama (s nastrešnicom) 12,30x 5,00 metara, iza postojećega objekta, koji bi se srušio tek nakon njegova završetka.

U pozicioniranju objekta smo imali i nedoumicu što sa starim grobom i križem, ali smo se vrlo brzo i jednoglasno odlučili da kapelicu „povučemo“ tek neznatno više u smjeru Banovića kuća, kako bi grob sa starim križem, kao najprepoznatljiviji simbol sela ostao. Prethodno smo razgovarali i sa stručnjacima (dr. fra Robert Jolić, arheolog prof. Stipan Dilber) koji su nam također sugerirali ovakvo rješenje.

Pretpostavljamo i kako će se tijekom izvođenja zemljanih radova naići na brojne zemne ostatke pokopanih iz ranijih razdoblja, budući se radi o starom dijelu groblja, pa smo se odlučili sve što pronađemo privremeno odložiti u postojeću kapelicu, a u planu je izgradnja zajedničke kosturnice u koju bi na primjeren način odložili sve zemne ostatke ukopanih ovdje koje pronađemo tijekom izvođenja radova.