POSJETILI SMO ŠKOLU JIU JITSUA U TOMISLAVGRADU

POSJETILI SMO ŠKOLU JIU JITSUA U TOMISLAVGRADU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Večeras smo posjetili školu Ju-jitsua u Tomislavgradu, koju je 2016. pokrenuo Ante Vukadin iz Mandina Sela.

Škola Jiu-jitsua nastala je iz drevnih borilačkih vještina japanskih ratnika (samuraja) a temelji se na tvrdom i punom kontaktu s partnerom. Za razliku od drugih borilačkih vještina ovaj sustav borbe ostao je u izvornom obliku, a oblikovan je i osmišljen za borbu na ratnom području, tj. za realnu i stvarnu borbu, jer ima drukčiju filozofiju, način i metode uvježbavanja. Postoji natjecateljski, sportski, brazilski Jiu-jitsuu.

U Hrvatskoj se ova vještina prvi put pojavila u Hrvatskoj, 1991. godine, u Specijalnoj postrojbi Ministarstva obrane RH – Bojna “Zrinski”, u bazi Kumrovec, gdje se obučavao 1. naraštaj hrvatskih vojnih specijalaca. Sada u Hrvatskoj postoji dosta škola koje njeguju sportski Jiu-jitsu i najbolje su u regiji. Danas su instruktori ove vještine i djelatnici 1. Hrvatskog gardijskog zbora. Jedan od njih je i bivši pripadnik ove postrojbe Ante Vukadin iz Mandina Sela, koji je 2016. godine i pokrenuo školu Jiu-jitsua u Tomislavgradu.

Osnivan je i registriran Jiu-jitsua klub “BLACK DRAGON” Tomislavgrad koji marljivo i požrtvovno radi a dokaz tomu je i promaknuće Tomislava Čoline u žuti pojas.

Budući da Ante živi na relaciji Zagreb-Tomislavgrad, svaki slobodan trenutak koristi da dođe u rodni kraj i stečene vještine prenese svima koji to žele. Zatekli smo ih i večeras na treningu, u kući preko puta Brodomerkura u Tomislavgradu, gdje  treniraju već treću godinu zaredom. Iako je ova vještina prava muška, ne brinite. Ante je tu i stalno tijekom obuke naglašava kako se treba postaviti i svakako sačuvati od ozljeda.

Treninzi se održavaju svakoga tjedna (ponedjeljkom, srijedom i petkom), u 19 sati a svi zainteresirani mogu se javiti Ivanu Radošu Božiću na broj mobitela 063 258 238.

Dečkima želimo puno uspjeha u daljnjemu radu.