USKRS SOLIDARNOSTI, NADE I VJERE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Drage Duvanjke i Duvnjaci, dragi prijatelji općine Tomislavgrad.

Ušli smo u Veliki tjedan i za nekoliko dana doći će i naš najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Mnogi od nas smo već godinama otišli potražiti bolji život i osigurati egzistenciju sebi i svojoj djeci daleko od rodne grude i od svojih najmilijih, ali ipak bi kroz godinu našli dovoljno vremena pa bi najčešće preko ljeta, za Božić ili za Uskrs i otišli do svojih rodnih domova ili do domova svojih roditelja, obišli svoje bližnje žive i mrtve, napunili baterije energijom i životom koje nam daju naši korjeni i vratili bi se nazad na svoja radna mjesta, svojim životnim obvezama i svojoj svakodnevnici.

Ova godina i ovaj nadolazeći Uskrs po mnogo čemu će biti drugačiji od svih dosadašnjih Uskrsa u povijesti za cijeli kršćanski svijet, pa tako i za nas Duvnjake koji živimo diljem Europe i svijeta i onima koji žive u našoj općini. Pandemija COVID -19 koja još od kraja prošle godine hara među svjetskim stanovništvom i na svim kontinentima u zadnjih par tjedana uzela je najviše maha u Zapadnoj Europi i sve nas je zatvorila u veliku svjetsku karantenu na našim postojećim adresama i jako malo će nas biti u mogućnosti provesti Uskrs i uskrsne blagdane u svome Tomislavgradu.
Virus corona se tako ovih dana nesmiljeno približio i duvanjskom kraju i na žalost sigurni smo da ga neće zaobići, jer nitko više nije otok u ovom globalnom svijetu punom kretanja i ljudi roba.

Na inicijativu nas nekolicine koji živimo i radimo u Njemačkoj i uz pomoć još par prijatelja iz Tomislavgrada i Zagreba i na zamolbu djelatnika Doma zdravlja Tomislavgrad pokrenuli smo humanitarnu akciju – Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad jer smo shvatili da će u nadolazećem i teškom vremenu i u stanju u kakvom se trenutno nalazi zdravstvo u BiH svaka pomoć Domu zdravlja Tomislavgrad u borbi protiv nadolezećeg coronavirusa biti neophodna i dobro došla.

Još jedno se pokazala Duvanjska solidarnost i Duvanjsko srce na djelu kada je to najpotrebnije i samo u ovoj akciji koja traje nešto više od dva tjedna prikupljeno je više od 110.000 KM dobrovoljnih priloga i to su solidna sredstva koja će djelatnicima doma zdravlja dobro doći u borbi protiv coronavirusa.

Osim uplate i prikupljanja dragovoljnjih novčanih priloga preko računa u isto vrijeme u Njemačkoj traje akcija nabave i prikupljanja zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava i dijagnostičke opreme koja bi bila upućena jednom pošiljkom prema Domu zdravlja Tomislavgrad.


Pa ovim putem još jednom zamoljavamo sve Duvnjake i prijatelje koji su u mogućnosti donirati ili nabaviti zaštitnu opremu i sredstva kao što su : zaštitne maske, rukavice, zaštitna odijela, vizire, beskontaktne toplomjere, inhalatore, 70% alkohol, sredstva za dezinfekciju bolničkih površina,tekući sapun da pomognu ovu humanitarnu akciju u svojim mogućnostima, jer i najmanja pomoć sada može biti važna.


Veliko hvala svima vama koji ste do sada dali svoje priloge, a hvala i onima koji će tek to učiniti u ovom predstojećem blagdanskom vremenu. Isto tako je važno i dalje sudjelovati i ne samo novčanim prilozima i prikupljanjem materijalne pomoći, važno je i obavijestiti i druge koji možda još uvijek nisu upoznati sa humanitarnom akcijom Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad, važno je prenijeti pozitivnu priču i reći dobru riječ.


Svi koji želite i u mogućnosti ste pomoći možete se javiti na fejs stranicu POMOĆ ZA DOM ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD ili na brojeve telefona inicijatorima ove akcije:
Ante Kelava – 0049 1577 1333140
Bože Ljubas – 0049 160 94443642

Svima vama dragi Duvnjaci i svim vašim obiteljima u ime odbora za prikupljanje humanitarne pomoći Domu zdravlja Tomislavgrad želimo blagoslovljen ovaj na jedan način drugačiji Uskrs i neka nam Uskrsli Isus vrati nadu u novi i bolji život koji nam treba doći nakon ovih iskušenja i kalvarije koju trenutno prolazimo i kao vjernici i kao narod, jer Isus je Uskrsnuće, Nada i Život.


Odbor za prikupljanje pomoći Domu zdravlja Tomislavgrad
Ivica Ćosić
Bože Ljubas
Ante Kelava
Kristijan Križić
Marko Radoš Mara