POLAZNICI PLANINARSKE ŠKOLE NA VELIKOM VRANU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Za polaznike Prve planinarske škole koju organizira PD Orlova stina iz Tomislavgrada danas je organiziran još jedan izlet u prirodu, ovoga puta uspon na Veliki Vran (2074 m n.v.).

Zborno mjesto bile su nam Hajdučke vrleti, otkuda smo se oko osam sati, nakon ispijanja prve jutarnje kave, vozilima prebacili do 2,5 kilometara udaljene početne točke i potom, preko Trnovca, uspeli do 2074 metara visokoga vrha Velikoga Vrana.

Nakon kraćega zadržavanja i fotografiranja na vrhu krenuli smo se spuštati, ovoga puta drugom stazom. Nakon dvjestotinjak metara sreli smo Antu Deura, posebnoga savjetnika za branitelje predsjednice RH, koji se s prijateljem uputio ka istome vrhu. Budući smo se u podnožju odlučili odmoriti, dvojac se u povratku zadržao s nama u objedu, druženju koje je potrajalo sve do našega zadržavanja na terenskoj nastavi. Cijelo vrijeme tijekom današnjega uspon pratili su nas momci iz GSS-a HBŽ koji su nam praktično pokazali razne načine vezanja čvorova (čvorologija), orijentaciju u prostoru te potom način pravljenja improviziranih nosila. Zahvaljujemo ima na tome.

Nakon povratka do Hajdučkih vrleti, presvlačenja, uputili smo se do doma PD Orlova stina na Blidinju gdje nas je dočekao predsjednik društva Ante Vukadin koji je za sve članove i goste iz GSS-a priredio ručak.

Iako ne toliko duga (oko osam i pol kilometara), na mjestima i zahtjevna budući da se radi o strmom usponu, preporučili bi je svakako svim planinarima i zaljubljenicima u prirodu da je prohodaju.