PIDRIŠ/USKOPLJE: Služena sveta misa, položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule pripadnike Brigade kralja Tomislava

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na groblju u Pidrišu, u općini Uskoplje, 20. rujna prošle godine otkriveno je spomen-obilježje poginulim pripadnicima Brigade kralja Tomislava i dobrovoljcima stradalima tijekom protekloga Domovinskoga rata na ovoj bojišnici: Jurgenu Schmidtu, Jozi Juriču, Grgi Krištiću, Vladimiru Galiru, Stipi Ćavaru, Andreasu Kolbu, Ronaldu Davidu Frrelu, Boži Vrgoču, Ljubomiru Radošu, Anti Drmiću, Jošku Kapetanoviću, Pavi Terziću i Blažimiru Šeriću.

Danas, nepunu godinu poslije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te opijelom i svetom misom koju je potom predvodio fra Mato Topić ponovno je održana komemoracija za poginule hrvatske branitelje. Uz obitelji stradalih, komemoraciju su nazočili i predstavnici općine Tomislavgrad, predvođeni načelnikom Ivanom Buntićem i predsjednikom Općinskoga vijeća Ilijom Papićem, predstavnici tomislavgradskih braniteljskih udruga, predstavnici općine i udruga iz Domovnskoga rata iz Uskoplja, kao i predstavnici braniteljskih općine općina Prozor-Rama, Kupres i Livno.

Kao i lani, sveto misno slavlje svojom pjesmom uveličao je veliki župni zbor iz Seonice a komemoraciji su i ove godine nazočili i pripadnici Hajdučke družine Mijata Tomića.

Putniče,

javi Domovini

da ovdje mrtvi ležimo

štujući zakone naših očeva.

Uskoplje

neće zaboraviti vašu žrtvu!

Ovaj natpis stoji uklesan na podnožju križa na groblju u Pidrišu, kao vječni spomen svim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili u obrani opstojnosti hrvatskoga naroda ovoga kraja. Cijena je itekako bila velika… Navik on živi ki zgine pošteno! Počivajte u miru Božjem, hrvatski vitezovi!

Ovdje poslušajte današnju propovijed fra Mate Topića izrečenu na groblju na Pidrišu.