OKUPLJANJE INTERVENTNOG VODA NAKON 29 GODINA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Da su ratna prijateljstva najčvršća i da se ljudi najbolje poznaju u nevolji svjedoči nam i okupljanje pripadnika Interventnog voda Brigade kralja Tomislava održano ove srijede, 10. kolovoza 2022. god., u izletištu Studena pored Crvenica.

Interventni vod je osnovan početkom 1993. god. od tadašnjih pripadnika Prve bojne Brigade kralja Tomislava, a Vodu su se kao dragovoljci pridružili i mnogi Duvnjaci iz Tigrova, Paukova, bojne Zrinski, Specijalne policije RH…, kao i iz drugih postrojba HVO-a.

U proljeće 1993. Vod je kontrolirao područje Slatine i Gračaca. Poznat je po tomu što je u najžešćim borbama Domovinskog rata, zajedno s drugim postrojbama, ovladao Bokševicom i Oklanicom. Sudjelovao je u vraćanju Doljana (Sinokos i Baćina-planina) pod našu kontrolu nakon maskara lokalnog stanovništva koje su počinile muslimanske snage. Pripadnici Interventnog voda su među prvima ušli u grad Kupres 1994. i sudjelovali su u završnim operacijama Domovinskog rata. Nakon rata dio pripadnika je demobiliziran,a dio je ostao u aktivnom sastavu 1. gardijske brigade Ante Brune Bušića (uglavnom Alpha Force).

Danas preko 90% pripadnika Voda svoju egzistenciju osigurava „sa svojih deset prstiju“ u Tomislavgradu, Splitu, Zagrebu… ili na zapadnoeuropskim (g)radilištima. Ponosni su na svoj doprinos u Domovinskom ratu, ne žale ni trenutka (naprotiv!), a najviše ih usrećuju zajedničke uspomene i dobar humor.

Pripadnici Voda se zahvaljuju mještanima Crvenica na ustupljenom prostoru i ujedno čestitaju na uređenju ovog prekrasnog izletišta!