ODRŽAN XI. MEMORIJALNI USPON NA PROKOS, SJEĆANJE NA PET HRVATSKIH BRANITELJA STRADALIH 1995. GODINE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U organizaciji Planinarskoga društva Orlova stina iz Tomislavgrada danas je na Prokosu, u podnožju Vrana, održan 11.  memorijalni planinarski uspon, kao spomen na četiri pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednog pripadnika Vojne policije HVO-a, koji su na ovome mjestu stradali u velikoj snježnoj oluji 30. ožujka 1995. godine, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka. Tog kobnoga dana u snježnoj oluji ovdje su stradali: Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.), iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz  Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Mostara.

Kao i ranijih godina pješice se kretalo od lipskoga groblja do desetak kilometara udaljenoga mjesta stradanja na Prokosu, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje.  

Uz obitelji i suborce stradalih iz ATJ Lučko iz Zagreba, predstavnike općine Tomislavgrad, općine Posušje i Vlade Hercegbosanske županije, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, komemoraciji je i ove godine nazočio nekadašnji  ministar obrane HR HB Vladimir Šoljić, brojni mještani i gosti iz drugih krajeva, među kojima ponajviše članovi brojnih planinarskih društava iz BiH, ali i susjedne Republike Hrvatske.

Molitvu za stradale i ove je godine izrekao tomislavgradski gvardijan fra Sretan Ćurčić, koji je potom pročitao i Muku Gospodina Našega Isusa Krista.

Nakon komemorativnoga dijela, povratkom na Omrčenicu, za sve sudionike je priređen ručak i nastavljeno druženje u prirodi.