OBRAĆANJE IVANA VUKADINA NA KOMEMORACIJI DANAS

objavljeno u: NOVOSTI | 0

OŽALOŠĆENI: supruga Verica, djeca: Željka, Marijana, Bože, Ivana, Petra, majka Luca, nevjesta Zdenka, Marijan, Antonia, Lucija i Ivan s obitelji i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Dragi prijatelji,

U knjizi Mudrih izreka stoji napisano:

„Tko teži za pravdom i dobrohotnošću nalazi život i čast“.

Čovjek koji je čitav svoj život težio pravdi i bio primjer dobroga čovjeka, prešao je iznenada u život vječnosti.

Zaslužena čast na ovoj zemlji se iznenada pretvorila u čast Božjeg vječnog života.

Uvijek smo zatečeni krajem ovozemaljskog života.

U naravi je ljudskog bića da je tužan i ožalošćen krajem ovozemaljskog puta. I Blažena Djevica Marija, kojoj je Ivan tako rado hodočastio u Međugorje, plakala je nad smrću svoga sina. No, mi kršćani znamo da nakon ovoga zemaljskog života dolazi život u Božjem okrilju.

Zašto govorim o vjeri i Božjem okrilju u nebesima? Zato što vjerujem da je sve Božji plan.

Dr. Ivan Bagarić je bio, a vjerujem i ostao, veliki dio Božjeg plana za naš duvanjski narod.

Dr. Ivan Bagarić je prije svega bio vjernik. Kršćanska vjera ga je vodila u profesionalnom, vojničkom, obiteljskom i čitavom ovozemaljskom životu. Bio je hrvatski general, vrhunski liječnik, otac i suprug, pravi prijatelj koji je čitav život težio za pravdom i dobrohotnošću.

Svoj život je našao u Bogu. To je ono što nam svima može biti svjetlo u tami naše tuge.

Teško je nabrojati Ivanova djela i sve ono što je on napravio za svoj hrvatski narod. Ivan je bio vojnik i general, hrabar u ratu dok je zajedno s mnogima od vas stvarao temelje naše slobode.

Ivan je bio liječnik  koji je svoje umijeće i poslanje koristio u ratu kao arhitekt hrvatskog saniteta i zdravstvenog sustava Herceg Bosne.

Ivan je bio političar, najbolji duvanjski zastupnik i najvjerniji zastupnik svakoga komu je trebala bilo kakva pomoć. Nije odbijao nikoga, ohrabrivao je svakoga, a kao ravnatelj i liječnik bio je primjer kako se za svoj narod bori u ratu i u miru.

On je živio svoju vjeru i  ljubav prema čovjeku.

Ivan je na ovom svijetu živio kao vjernik, kao Duvnjak, kao iskreni liječnik i čovjek koji je sve stavljao u Božje ruke. Živio je svoju vjeru, vjerno je slijedio svoje poslanje liječnika, političara, intelektualca i vojnika, stalno ističući i primjerom pokazujući da su njegove granice bile daleko šire od granica naše općine, Herceg – Bosne i Hrvatske.   

Teško je narodu ostati bez ovakvih ljudi.

No, prihvaćamo konačnost ovoga života kao poziv slijediti primjer našeg prijatelja. Neka nam Ivanov primjer bude poticaj i snaga da ne zaboravimo njegove ideale i našu zajedničku težnju hrvatskoj slobodi u koju je on ugradio svoj ovozemaljski život.

Kao načelnik općine Tomislavgrad, a u ime svih Duvnjaka i u ime hrvatskog naroda zahvaljujem se Bogu što nam je u najtežim vremenima podario ovakvoga čovjeka. Siguran sam da je dr. Ivan iz ruku onoga kojemu je odano vjerovao dobio ono čemu je težio: vječni život.

Pokoj duši daruj mu Gospodine i neka mu je laka hrvatska gruda.