OBJAVLJENA DRUGA KNJIGA HOMILIJA FRA MATE TADIĆA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

            U izdanju nakladničke kuće i tiskare Hercegovačkih franjevaca „Fram-Ziral“ u Mostaru je 27. rujna 2019. godine, objavljena druga knjiga homilija fra Mate Tadića iz Franjevačkog samostana u Tomislavgradu pod naslovom „Propovijedaj riječ – uporan budi“. Uvodne dijelove u misna slavlja s propovijedima autor je izrekao na naznačenim mjestima s nadnevcima od 2000. godine tijekom liturgijske godine A u vremenu došašća, korizmenom i  uskrsnom vremenu te nedjeljama u vremenu kroz godinu.

            Autor u predgovoru govori o čovjeku kod doživljavanja svijeta i stvarnosti oko sebe kao vizualnom biću, kojemu slika i pogled više kažu od samoga glasa i izgovorene riječi. U naviještanju Radosne vijesti tim se vodio i Isus iz Nazareta, pri čemu se služio prispodobama sa slikama i simbolima iz običnoga života.  To je shvatio i sv. Franjo Asiški koji je 1223. godine u Grecciu (Italija) vidljivim prikazom jaslica posadašnjio otajstvo Kristova rođenja, dok su franjevci promicali pobožnost križnoga puta i vizualno-slikovno prikazivanje njegove muke i smrti.

            Iz tih razloga: „U želji da i naslovnice ovih knjiga s homilijama u određenom smislu vizualno budu poruka, osmišljene su prema glavnim događajima iz Kristova života kroz objavu evanđelja i naviještanju Kraljevstva Božjega. Sve od pronalaženja dječaka Isusa u Hramu i razgovora s učiteljima, pozivanju apostola na početku javnog djelovanja i propovijedi na Gori s manifestom Blaženstava, pa do Isusova preobraženja,   događaja uskrsnuća i očitovanju Duhova u rađanju prve Crkve.“ Autor zapaža da su ovi događaji i danas pokazatelji i smjerokazi kako evanđelje treba prožeti naše živote od samoga početka, izbora zvanja, zrelosti i životnog sutona. Iz tih razloga nije dobro podleći napasti improvizacije, prepuštanju mlitavosti i nemarnosti. Odgovornim pristupom i požrtvovnošću kod pripreme svake homilije, slušatelji će bez obzira na dob i zvanje za sebe pronaći poruku i utjehu.

           Pogovor knjige s podnaslovom „Homilijom se hrani vjera“ napisao je komunikolog prof. dr. sc. fra Iko Skoko sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Naznačuje da je Isus propovijedao Radosnu vijest, a kao uskrsli zapovijeda svojim učenicima: “Idite po svem svijetu i propovijedate Radosnu vijest svakom stvorenju!” (Mk 16,15) Apostoli su razumjeli svoje poslanje i nastavili hrabro propovijedati o Uskrslom te se unatoč zabranama nisu dali  ustrašiti i ušutkati. Podsjeća da se u Konstituciji o svetoj liturgiji “Sacrosanctum concilium” Drugoga vatikanskog sabora iz 1965. godine navodi, kako je u liturgijskom slavlju od najveće važnosti čitanje Svetog pisma i tumačenje u homiliji (SC 24) uz preporuku homilije kao dio samoga bogoslužja (SC 52). Napominje da se u dekretu o službi i životu prezbitera “Presbyterorum ordinis” ističe kako prezbiteri imaju dužnost naviještati Božje evanđelje: ”Budući da se ne može spasiti nitko tko prije nije uzvjerovao, prezbiteri kao suradnici biskupa u prvom redu imaju dužnost da svima navješćuju Božje evanđelje (PO 4,1). Isto tako u Rimskom misalu kaže se kako je homilija “potrebna kao hrana kršćanskom životu” (Rimski missal, KS, Zagreb, 2010., str. 17.)

           Fra Skoko zaključuje da se u tom svjetlu autor odlučio svoje propovijedi (homilije) skupiti, ukoričiti, tiskati i tako približiti za poticaj drugim kolegama prezbiterima i đakonima, ali i ostalim vjernicima. „Svakako vrijednost ovih objavljenih homilija misnika fra Mate Tadića jest i u tome što je naveo gdje i kad ih je održao. Mnogi su objavili  zbirke propovijedi, ali teško možemo znati jesu li na svetim misama izrečene! Ako se netko bude bavio istraživanjem kako i što se propovijedalo u Hercegovini ove homilije će mu pomoći. Zacijelo će u ovim homilijama mnogi čitatelji moći pronaći duhovnu hranu za svoj  rast u vjeri.“

         Motiv naslovnice knjige je „Pronalaženje Spasitelja u Hramu“, Williama Holmana Hunta (1854.–1860.), dok je tiskana u nakladi od 400 primjeraka s mekim plastificiranim uvezom na 422 stranice, dužine 24 cm i širine 16 cm u kojoj nalazimo i više homilija za naznačena slavlja. U snošenju troškova kod objavljivanja sudjelovalo je 30 sponzora poduzetnika i pojedinaca iz Batina – Posušje, Beča (Austrija), Dugog Sela – Zagreb, Kočerina, Kola – Tomislavgrad, Münchena (Njemačka), Neu-Ulma (Njemačka), Ontaria (Kanada), Posušja, Seonice, Tomislavgrada, Vinjana – Posušje, Viteza i Zagreba.  

          U knjizi je donesena zahvala sponzorima s njihovim popisom i logom poduzeća koji su s posvetom dobili određeni broj knjiga, dok je isto tako priložena autorova biografija s kazalom. Ispred nakladnika i tiskare direktor je „Fram-Zirala“ dr. fra Ivan Ševo, knjigu je lektorirala prof. Dubravka Mamić iz Zagreba, a korekturu s dopunama odradio je sam autor.

          Knjiga propovijedi nadolazeće liturgijske A godine može se nabaviti u knjižari i papirnici „Aniv“ ul. Brigade kralja Tomislava bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 352 – 951, u frizerskom studiju „B&I“ ul. Kralja Zvonimira bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 354 – 596, u ljekarni „Tabak“ ul. Mijata Tomića bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 352 – 888, u „Bilje sestre Ljubice“ Batin – Posušje, Rižinovići bb, tel. 039 / 200 – 220. Dostupna je u knjižarama „Naših ognjišta“: Tomislavgrad, ul. Mijata Tomića bb, tel. 034 / 352 – 524 i Široki Brijeg, Trg sv. Ante bb (Klanac), a može se naručiti i poštom u knjižari „Fram-Zirala“  ul. Put za Aluminij bb 88000 Mostar, tel. 036 / 325 – 988, E-mail: fram@fram.ba.