OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKOGA NARODA NA KUPREŠKOJ VISORAVNI

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na snijegom prekrivenoj Kupreškoj visoravni obilježena je 30. obljetnica pada ovoga grada koji se pod okupacijom srpske vojske nalazio od 10. travnja 1992. godine i sve do početka studenoga 1994.

Izaslanstvo Općine Tomislavgrad, predvođeno općinskim načelnikom Ivanom Buntićem i predsjednikom Općinskoga vijeća Ilijom Papićem, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga iz Domovinskoga rata položilo je vijence, upalilo svijeće te se pomolilo kod spomen-obilježja poginulim vukovarskim braniteljima, kod spomen-obilježja Kupreško polje, kod spomen obilježja u Suhom Polju i kod središnjeg spomen obilježja u središtu grada, zajedno sa ostalim izaslanstvima iz BiH i RH. Dolazak maratonaca koji su trčali nekoliko sati od Tomislavgrada, preko Šujice i snjegom zametenog Kupreškog polja, do spomen-obilježja posebno je bio emotivan za sve nazočne.

U crkvi Svete obitelji svetu misu potom je predslavio kardinal u mirovini Vinko Puljić koji je blagoslovio oltar Sv. Ante – zavjetni oltar hrvatskim braniteljima. Izradio je akademskoi kipar Ilija Skočibušić.

Pet upaljenih svijeća ispred oltara upalili su predstavnici pet obitelji iz Kupresa, Tomislavgrada (Franjka Ivančić, majka hrvatskoga  viteza Brune Ivančića), Posušja, Gruda i Vukovara a simboliziraju svehrvatsko stradanje na ovoj vispravni.

Nakon svete mise zajedničko druženje svih okupljenih nastavljeno je u kripti crkve.

PROPOVIJED KARDINALA PULJIĆA:

LIJEPA NAŠA NA KRAJU SVETE MISE: