OBAVIJEST O SMRTI: Preminuo Jakov Radoš (1919.-2016.)

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Celovcu/Klagenfurtu preminuo je Jakov Radoš.

Čitatelji našega portala i svi Mandoseljani se vjerojatno sjećaju našeg prijatelja Jakova Radoša, brata naše pokojne Marte, Kalčićeve matere.

Prije nekoliko godina smo objavili tekst o našem Jakovu, rođenom u Jošanici 1919. godine, ustaškom vojniku, koji je bez ruke, koju mu je odnijela okupatorska partizanska puška, preživio Bleiburg i poslijeratne partizanske pokolje, ranjen se spasio i nastanio u austrijskom Klagenfurtu te godinama sudjelovao aktivno u hrvatskoj borbi za slobodu.

Jakov je nakon rata ostao u Klagenfurtu, nedaleko tadašnje jugoslavenske granice, gdje je i preminuo dana 21. 06.2016. godine. Ostao je da bi bio blizu svojoj voljenoj Hrvatskoj i da bi se kad tad vratio u svoju Jošanicu. Nažalost, komunistička diktatura je trajala jako dugo, ali Jakova to nije omelo da kao uspješan mali poduzetnik sudjeluje u radu za slobodu hrvatskog naroda.

Od samoga početka je sudjelovao s velečasnim Ceceljom u obilježavanju Bleiburške tragedije, koju je sam preživio i koja je mnoge naše Duvnjake koštala života. Iako je bio izložen različitim prijetnjama, Jakov je uvijek ostao ono što je bio kad je počeo služiti hrvatskom narodu, vjerni borac za svoju obitelj i za svoj narod. Dok je bio boljega zdravlja znao je posjetiti svoju sestru, a kasnije su neki naši suseljani bili rado viđeni gosti u njegovom domu u Celovcu.

Jakov je bio uspješan mali poduzetnik, ali i jako brižan otac koji je zajedno sa suprugom odgojio troje jako uspješne djece: Tomislavu, Jakova i Antoniju. Ovom prigodom napominjemo da je njegova kći, Antonija Radoš, jedna od najpoznatijih i najeminentnijih novinarki njemačkog govornog područja, dobitnica mnogih novinarskih nagrada i poznata neustrašiva izvjestiteljica s mnogih ratišta. Rekli bismo da je i u njoj ostao trag onoga mladog ustaškog duha našega Jakova, kojeg je on svjedočio u svakog prigodi.

Pokop pokojnog Jakova će biti u Celovcu na mjesnom groblju sv. Martina, dana 07.07.2016. godine.

Našem dragom Jakovu želimo obilje božjeg blagoslova u vječnosti, a njegovoj obitelji, posebno našim Jošaničanima i Kalčićima, u ime uredništva izražavamo sućut.

Počivao u miru Božjem.

Tekst: Vinko Vukadin