NEDJELJNE MISLI IZ PRIKRAJKA: Tri čovjeka

Današnje Evanđelje nam opet u prvi plan ubacuje Ivana Krstitelja koji u Herodovo vrijeme propovijeda i provocira tetrarha Heroda, brutalnog vladara koji ne podnosi kritike i brz je na maču.

Vrijeme je previranja. Ivan govori moćno, hrabar je, ne boji se ni Heroda ni njegove odmazde. Takva hrabrost u narodu mu donosi simpatije, narod ga slijedi, daje se krstiti i misli da jeIvan Mesija.

No, Ivan sebe ne smatra tako važnim. On je skroman, propovijeda jer je to njegov yadatak, Bog ga poslao da pripremi put onomu koji će krstiti vatrom. Hrabrost u propovijedanju istine je ono što Ivana odlikuje.

Na drugojs trani imamo Heroda, izdajničkog vladara koji ne preza ni od najgorih zločina u očuvanju vlasti i bogatstva.

Isus je još skriven. Njegov nastup je završna dionica ovog Evanđelja. Kad se On pojavi obasjat će ga Dug Gospodnji i sam Bog će ga proglasiti svojim Sinom i miljenikom.

Današnje Evanđelje nam priča priču o tri čovjeka, tri puta i tri prilaza životu, istini i Bogu.

Najprije imamo Heroda, vladara i brutalnog samodopadnog tipa čovjeka. On je sam sebi dostatan. Oko njega sve što mu godi i ulizuje se. Ne nedostaje mu ni novaca ni utjecaja, ni žena ni alkohola. Herod je oličenje čovjeka koji je pomislio da je njemu Bog nepotreban. U takvom izobilju Bogu nije mjesto. Što će herodu Bog kad ima vlast, moć, poziciju, kočije, sluge i palače? Bog bi tu bio višak i samo bi smetao. herod je uvjeren u neprolaznost svoje moći, on ubija nasljednike i uvjeren je da mu nema kraja. Proroci koji govore o vječnom životu i Bogu ga smetaju, oni su kao trn u stražnjici koji ubada, kao komarac koji je dosadan je rpodsjećaju na prolaznost, a Herod je uvjeren da je ovaj život i pozicija zamjena, i to dobra, za Boga.

Nasuprot njemu imamo Ivana. Bogobojaznog proroka koji je spoznao istinu i svjestan je svoje malenkosti. Ivan je sam sebi nevažan. On je mali alat u Božjim rukama. Njegove propovijedi služe navještanju istine i vjere, a ne učvršćivanju svoje zemaljske pozicije u narodu ili kod Heroda. Ivan sam sebe ne precjenjuje, iako bi mogao. On je skroman i smatra se pripraviteljem za Onoga koji će tek doći. Ivan je tražitelj, onaj koji je stalno na putu i stalno se usavršava znajući da je sve prolazno i da dolazi obećana Isitina i sapsenje. Iako bi mogao, Ivan za sebe ne traži ni čast ni pozicije, on je vjeran istini i za tu istinu je spreman umrijeti.

Ivan je prototip čovjeka u potražnji Boga, u stalnom putovanju i neizmjernoj težnji biti sluga Onomu koji će doći. Ivan je prototip neustrašivog vjernika koji je spoznao što je u životu važno, te živi svoj žovot bez straha od Heroda, neimaštine i smrti.

Treći čovjek u današnjoj priči je onaj koji je već spoznao i spoznat je. On je onaj kojega je Bog već obdario svojim Duhom i ispunio svojom ljubavlju. On je onaj koji je spreman prihvatiti puninu Božje istine i u ime svih ljudi tu ljubav posvjedočiti svojom smrću i uskrsnućem. Isus je čovjek koji je ušao u Božju milost, čovjek koji je postao dijete Božje za sve one koji tomu teže. On je treći, onaj koji je na kraju, ispunjenje Božje ljubavi.

Svi mi smo u svojem životu tražitelji. Žurimo se i tražimo svoju ulogu, svoj put, svoju istinu i svoje poslanje. Nekada smo Herodi. Samodopadni i sami sebi dovoljni. Ne treba nam ni Bog ni njegova ljubav jer mi imamo novce, pozicije, ugled, pamet, društvo. Mi smo zvijezde i Bog bi nam samo smetao. Pored nas je siromašni čovjek smetnja, neugodna pojava. Nama ne treba ljubav jer mi imamo sebe i svoju važnost. Zarobljeni smo svojim potrebama i važnošću, Bog nam ne treba jer nam je dobro i ugodno.

Današnji čvojek je jako često upravo Herod. Bez Boga i uvjeren da je sam Bog. Svaki uspjeh u znanosti ili privatnom životu čovjeka Heroda odvodi od Boga umjesto da mu ukazuje na ljubav Božju. Ono što Bog dade takvome čovjeku, to postade dokaz protiv Boga.

Drugi čovjek smo isto tako Svi smo mi nekada Ivani. Tražimo i pronađemo, ali bismo kao i Ivan morali iamti skromnosti koja nam dopušta uranjanje u vodu božje ljubavi i milosti. Nismo mi ti koji su odabrali nego je Bog nas odabrao. Nismo mi spoznali put nego nam ga Bog pokaže kroz druge. Mi smo samo oruđe u Božjim rukama i priprematelji puta za Onoga koji dolazi na kraju priče, a to je Isus.

Isus je utjelovljenje Riječi obećanja. On je čovjek koji je spoznao i spoznat je u dubini Božje bezuvjetne ljubavi. On dolazi kršten i odabran da bi bio svjedokom ljubavi.

Na nama je da se olučimo koji od ove trojice jesmo i želimo biti.

Jesmo li Herod kojemu Bog ne treba ili smo Ivan koji Boga traži i priprema put za potpunu istinu ili smo možda već spremni na puninu ljubavi iskazanu u Isusu.

Svi smo mi na putu i tražimo, no sve dok god ne ostanemo na Herodovoj poziciji ima nade za nas.

 

Tekst: Vinko Vukadin