NEDJELJNA PRIČA: Učenici najboljega učitelja Isusa Krista (2) – Sveti Andrija

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Isus je Put, Istina i Život. Najbolji učitelj okupio je oko sebe učenike odlučnim riječima: Pođite za mnoml Slijedite me! Slušali su njegovu riječ, pratili ga na spasiteljskim pohodima, bili su svjedoci njegovih djela. Živjeli su s njim, upijali njegovu dobrotu, ljubav prema svim ljudima i brigu za svoj spas. Isus im je objavio tajne Božjega kraljevstva. Pripremao ih je da nastave njegovo djelo, za koje je on došao, umro i uskrsnuo. Samo su jednom zatajili: dok je išao na križ i trpio. Tako ga je jedan izdao, drugi ga zatajio, ostali su se raspršili…

Kad su vidjeli uskrsloga Krista i primili njegova Duha, postali su neustrašivi i bili spremni dati i svoj život za Isusa.

 

Sveti Andrija, brat Šimuna Petra, bio je učenik Ivana Krstitelja i prvi prišao k Isusu. Drugi dan doveo je i brata. Još su neko vrijeme ribarili s ocem, ali ubrzo ostavljaju oca, brod i mreže i stalno ostaju uz Isusa. Prema predaji propovijedao je Evanđelje u južnoj Rusiji, potom u Ahaji gdje je na Patrasu bio raspet na križ u obliku slova X (Andrijin križ). Blagdan mu je 30. studenoga.

(nastavlja se)

 

 

Tekst: fra Petar Ljubičić