NEDJELJNA PRIČA: Razgovor sv. Jeronima s Isusom

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Jeronime, daj mi sve svoje grijehe!

Sveti Jeronim proživio je 25 godina u Betlehemu na mjestu Isusova rođenja. U toj špilji njegovo srce postalo je djetinje nježno u promatranju Isusova djetinjstva.

Evo jednoga razgovora koji je vodio s Isusom:

“Dragi Isuse, čime Ti mogu uzvratiti zato što dršćeš na tvrdom ležaju i toliko trpiš radi moga spasenja? Čime to mogu Tebi platiti?”

Dijete Isus mu odgovara:

„Ništa ne tražim od tebe, Jeronime! Pjevaj samo: Slava Bogu na visini. Ja ću biti još mnogo siromašniji na Maslinskoj Gori i na svetom križu!“

Sv. Jeronim nastavlja: „Drago dijete, ja moram tebi nešto darovati, darovat ću ti sav svoj novac!“

Dijete je odgovorilo: „Nebo i zemlja već je prije bilo moje. Neću tvoj novac. Daj ga siromasima i ja ću ga primiti kao da si ga meni darovao!“

Sveti Jeronim govori dalje: „Dragi maleni Isuse, to ću rado učiniti, ali ja ipak želim nešto tebi samome darovati ili nešto za tebe učiniti. Inače ću umrijeti od žalosti!“

Tada mu odgovori božansko Djetešce: „Dobro, kad toliko želiš baš meni nešto dati, reći ću ti što mi moraš darovati. Daj mi svoje grijehe, daj mi sav nemir svoje savjesti!“ Jeronim posve smeten nastavi: “A što ćeš s time učiniti?”

Dijete Isus odgovori: “Ja ću tvoje grijehe staviti na svoja ramena i odnijeti ih!”

Kod ovih riječi sv. Jeronim zaplače i poviče: “O dobri lsuse, kako si mi ganuo srce. Ti hoćeš od mene ono što je zlo, a daješ mi zato sve svoje zasluge. Uzmi dakle što je moje i daj mi što je Tvoje!”

Uvjerimo se u to što je Ijubav Isusova! Ta Ijubav nema granica. Neshvatljiva je! Isus je na sebe uzeo sve naše grijehe i za njih umro da bi mi živjeli i to vječno. Njemu je stalo do svakoga od nas. On se brine za svaku dušu.

Tekst: fra Petar Ljubičić