NEDJELJNA PRIČA: Oni su se obratili i postali uzorni fratri

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

U Fiorettima sv. Franje čitamo jedan događaj iz života ovoga sveca. U neki se samostan navratila jednom prilikom tri razbojnika i zatražila od gvardijana nešto za jelo. Ovaj ih primi srdito, izgrdi ih, održi im propovijed o obraćenju i otjera ih.

Malo nakon toga vrati se sv. Franjo noseći punu torbu kruha i posudu vina. Čim je čuo što se dogodilo, naredi mladom gvardijanu da uzme jelo i vino i trči za razbojnicima dok ih ne nađe: „Onda im ponudi ovaj kruh i ovo vino, klekni pred njih, priznaj im svoju nemilosrdnost i zamoli ih u moje ime da zlo više ne čine, nego da se boje Boga te da više ne škode bližnjemu.“ Franjo ujedno obeća da će se pobrinuti za njihov život ako to izvrše. Gvardijan je sve doslovce izvršio. Razbojnici su bili duboko potreseni takvom dobrotom, obratili se i postali sveti, uzorni fratri.

Vrijedna je ovo poruka svima nama jer nitko nije tako zao da ne bi mogao postati veliki svetac, nitko nije tako svet da ne bi mogao postati proklet; ljudi se obraćaju ljubavlju i dobrotom, a ne mržnjom i batinom.

Priredio: fra Petar Ljubičić