NEDJELJNA PRIČA: Ispovjednik – predstavnik Krista

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Sve se bojim kako ćete me prokleti

Slavna i prežalosna francuska revolucija (1789. – 1804.) je ostavila iza sebe mnoge nevine žrtve. Jedna od tih nevinih žrtava je ležala na umoru. Budući da se smrt primicala, a nije uspijevao umiriti grižnju savjesti zbog tolikih zločina što su mu ležali na duši, dao je pozvati svećenika. Prilazi mu mladi svećenik:

„Evo, dragi prijatelju, došao sam Vam donijeti utjehu naše svete vjere. Recite mi slobodno sve što Vam leži na duši!“

„Zato sam Vas i pozvao“ – kazao je bolesnik – „Ali sve se bojim da ćete me prokleti kada doznate kakva zločinca imate pred sobom!“

Potom je počeo svoju ispovijed. Dugo je godina bio sluga kod jedne obitelji. Svi su ga ukućani pazili kao svoga rođenoga. Nadošla je revolucija. Kako bi se dokopao njihova bogatstva, prijevarom ih je optužio pred vlastima. Pokazao im je njihovo skrovište. Došli su oružnici i odveli ih na stratište.  “Ja sam ona neman!” – rekao je svećeniku – „koja je te drage ljude odvela u smrt samo zato da bi cijenom njihove krvi došao do njihova bogatstva.” I, otvarajući jednu kutiju, pokaza on svećeniku njihovu sliku.

Strahota! Na onoj je slici svećenik prepoznao svoga oca imajku. „To su moj otac i moja majka!” – rekao mu je svećenik drhtećim glasom.

Na te se riječi podiže nesretnik, te gledajući pred sobom nedužnu žrtvu svoga zločina, kaza svećeniku: “Osvetite se, osvetite! Ubijte me slobodno. Drugo nisam zaslužio!”

Ali svećenik, svjestan koga toga trenutka zastupa, pada oko vrata raskajanom zločincu, i dok mu pruža raspelo da ga poljubi, dok mu suze i jecaji razapinju dušu, veli mu:  “Prijatelju i brate moj, Vi se varate ako mislite kako bih Vam se mogao osvetiti. Ja ovoga trenutka zastupam Isusa Krista, a Isus bi Vam oprostio kad vidi kako se iskreno kajete za svoj zločin.”

I dugo su tako jedan drugoga držali u zagrljaju, dok je jednoga od njih razdirala bol, a drugoga tješila radost praštanja.

Priredio: fra Petar Ljubičić