NEDJELJNA PRIČA: Dobrim djelima ljubavi gradi se stan u raju

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

U jednoj staroj, lijepoj i poučnoj priči piše: Jedna bogata i ugledna dama, koja je svoj život provodila u raskoši i zabavama, u starosti se počela moliti i misliti na vječni život. Bila je uvjerena da će na drugom svijetu, kao ugledna i imućna, imati odlično mjesto. Dragi Bog, umilostivljen njezinim ozbiljnijim životom, kroz jedan san pokazao joj je na koji će način doista postići veće blaženstvo na nebu. Javio joj se u snu anđeo čuvar i ponudio joj da odu na nebo vidjeti što tamo čeka blaženike.

Tekst: fra Petar Ljubičić

Stigli su na nebo i krenuli prekrasnom cvjetnom alejom, a s jedne i s druge strane bile su palače, jedna krasnija od druge. “Čiji su ovi stanovi?” – upita ona anđela.

“Od raznih Božjih ugodnika” – uzvrati anđeo i poče nabrajati od kojih.

Stigli su i do mjesta gdje su bili stanovi “u izgradnji”. Mnoštvo anđela je vrvjelo i gradilo, radilo na novim zgradama.

“Čija će biti ova krasna kuća?” – upitala je ona, gledajući jednu krasnu kuću koja je bila pred dovršenjem.

“Upravo od vaše susjede!” – odgovori anđeo.

“Što, od one siromašne žene s toliko još jadnije djece?!”

“Da, upravo se njoj priprema ovo mjesto!”

ada gospoda ugleda jednu skromnu malu izbicu.

“A koga čeka ova?” “Vas, gospođo!” – odgovori anđeo.

“Pa kako je to moguće?!” – upita ona sva u čudu.

“E znate” – odgovori anđeo – “mi zidamo ovdje od onoga materijala što stiže sa zemlje. Tko ovamo šalje zlato molitava i svetih misa, bisere dobrih djela, mramor trpljenja i pokore, gradi mu se stan od toga materijala. Vaša susjeda je mnogo toga poslala ovamo svojim mukotrpnim i bogougodnim živo¬tom, zato će i imati takvo mjesto. A od onoga što ste vi postali, doteklo je samo za ovu skromnu izbicu.”

I kad se gospođa probudila, odlučila je da će i ona poslati mnogo više vrijednoga “materijala” na onaj svijet, kako bi dobila dostojno mjesto u društvu ugodnika Božjih.

Zorna je ta poduka i nama: Mislimo na život koji nas čeka. To je onaj pravi život za koji se isplati živjeti. Živimo ovdje čestito i ponizno. Iskreno služimo Bogu i bližnjemu, strpljivo podnosimo nevolje ovoga, često mučnoga, života. Redovito idimo k svetoj misi i svakodnevno molimo, pa ćemo sigurno stići tamo gdje nas čeka naša nebeska majka Marija i svi izabranici Božji.

“Podijeljeno veselje dvostruko je veselje.
Podijeljena bol jest polovica boli!
(Fiedge)