NEDJELJNA PRIČA: Čudesno obraćenje Margarete Kortonske

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

“Margareto, gdje bi ti sada bila da si zajedno s njim ubijena?!”

U životopisu svete Margarete Kortonske (+ 1297.) čitamo kako je provodila mladost u grijesima. Kad se obratila, živjela je tako krjeposno i ponizno da je postala svetica. Što je Margaretu dovelo do obraćenja? Strah od pakla i paklenih muka.

Jednoga dana ugovorila je sa svojim ljubavnikom sastanak u jednoj šumici, gdje ih nitko neće vidjeti. Kad je navečer u određeno vrijeme došla tamo, nije dočekala svoga mladića. On nije došao. Jedanaest godina s njim je grješno živjela.

Nešto joj nije dalo mira. Sutradan je ponovno otišla na ono mjesto. Povela je i svoga psa. Bila je iznenađena kad je pas nešto primijetio i počeo kopati. Ostala je skamenjena kad je vidjela mrtvoga mladića u jednoj jami…

Zorno je čula jedan glas u duši: “Margareto, Margareto, gdje bi ti sada bila da si zajedno s njim ubijena??? Na dnu pakla…!”

Taj joj glas i pomisao na to nisu dali mira. Ona se od svega srca pokaje, u skrušenoj ispovijedi preda Bogu sav svoj grješni život i zatraži od Boga oproštenje. Od toga dana krenula je posve drugim putem i, malo-pomalo, boreći se svakodnevno i pobjeđujući zle nagone i grješne navike u sebi, postade velika pokornica, velika svetica, koju danas štujemo na našim oltarima. Ona nam je zagovornica u nebu.

Svi smo pozvani slušati glas vječnosti, poruku Evanđelja Kristova. Ako tu riječ uzmemo ozbiljno i u životu prakticiramo, sigurno nećemo požaliti ni u vremenu ni u vječnosti što smo živjeli, radili i umirali kako nas je Gospodin naučio.

 

Tekst: fra Petar Ljubičić