NAJAVA: U petak počinje 10. Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija Ponor Kovači-Izvor Ričine 2019.

objavljeno u: NAJAVE | 0

U petak 23. kolovoza počinje 10. Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija Ponor Kovači-Izvor Ričine 2019.

Ekspedicija i radni kamp će trajati tjedan dana i kroz njega će i ove godine proći više od 60 speleologa i znanstvenika raznih prirodnoslovnih disciplina iz nekoliko zemalja.

Najveći uspjeh ovih predhodnih, a nadamo se i budućih znanstvenih ekspedicaja su rezultati istraživanja koji trajno ostaju zabilježeni u svijetu znanosti i na taj način promoviramo naš duvanjski kraj.

Tako i ovogodišnji rad ekspedicije počinjemo u petak 23.8. 2019. u 19:00 sati na Trgu gange i hajdučke družine gdje će biti prikazan dokumentarni Speleofilm i i biti predstavljena knjiga: Špiljski tipski lokaliteti BiH s osvrtom na Natura 2000 područje u kojoj je obrađeno upravo najviše lokaliteta sa područja općine Tomislavgrad i to baš zahvaljujući istraživanjima u predhodnih 9 znanstvenih ekspedicija.

Prvi dan kampa i početak ovogodišnje znanstvene ekspedicije završit će izložbom fotografija nastalim na prošlim kampovima i u Duvanjskom podzemlju: Speleolozi astronauti u zemlji.

I baš tim duvanjskim speleolozima treba zahvaliti na entuzijazmu, radu i ljubavi prema prirodi i duvanjskom kraju, jer oni sa tako malo sredstava i pomoći sa strane postižu tako dobre rezultate i rade na promidžbi i pozitivnoj prezentaciji duvanjskog kraja kao malo tko.

Ove godine kao posebne goste kampa očekujemo Stipu Božića jednog od najvećih živućih svjetskih alpinista i Vedrana Mlikotu glumca i isto tako zaljubjenika u prirodu i organizatora ekspedicije Vlaji na Himalaji što samo po sebi govori o radu organizatora kampa na čelu sa Josipom Markovićem, predsjednikom SD Mijatovi dvori i drugih članova te udruge koji su neumorni u prošlih 10 godina i te članova Udruge Naša baština, PD Orlova stina kao i ostalih prijatelja koji nisu iz općine Tomislavgrad, ali su svake godine uključeni u rad kampa i vole ovaj kraj kao da su rođeni duvnjaci.

I zato dragi prijetelji želim nam uspješnu 10. jubilarnu znanstveno-istraživačku ekspediciju.

Marko Radoš Mara