NAJAVA: Na Međunarodnom susretu povijesnih postrojbi uz 270 godina Trenkove smrti i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada

objavljeno u: NAJAVE | 0

Povijesna postrojba Trenkovi panduri ove subote 7. rujna u Požegi obilježava 270. obljetnicu smrti Franje baruna Trenka, a za tu prigodu organiziraju Međunarodni susret povijesnih postrojbi “Požega 2019.”

-U našoj Požegi tradicija Trenkovih pandura živi desetljećima. Od Gradske glazbe koja se svojom kvalitetom svrstala u sam vrh puhačkih orkestara do Povijesne postrojbe koja je iznikla iz Gradske glazbe i koja se svojim desetljetnim radom i djelovanjem svrstala u sam vrh povijesnih postrojbi u zemlji- kaže predsjednik postrojbe Vladimir Potnar i dodaje da panduri broje više od 600 izlazaka od toga 31 puta su gostovali izvan granica zemlje tako da su se svrstali među najaktivnije udruge u gradu i županiji, a svojim radom zaslužili su zavidno mjesto i u najvišim državnim protokolima.

Obilježavanja počinje u subotu od 13.45 sati kada će predstavnike postrojbi primiti gradonačelnik Požege Darko Puljašić. U Gospodarskoj komori sa početkom u 14 sati povjesničari sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba održati će predavanje i to dr. sc. Alexander Buczynski(“The Adventurous Life of Baron Francis Trenck”), dr. sc. Vedran Klaužer(253. pukovnija u Prvom svjetskom ratu”) i dr.sc. Juraj Balić(“General Laudon, pandurski zapovjednik”.), potom će izaslanstvo pandura položiti će vijenac za poginule branitelje, a predstavnici postrojbi iz pet zemalja zapaliti će svijeće.

Program se nastavlja u Cehovskoj ulici gdje će panduri ispod spomen ploče Franje baruna Trenka položiti vijenac, a Gradska glazba Trenkovi panduri izvesti će “Budnicu Trenkovih pandura”

U Trenkovu će svi zajedno obići Trenkov dvorac, te u Kutjevu dd posjetiti podrume iz 1232. godine gdje su prema legendi ljubovali Trenk i carica Marija Terezija. Nadalje u katedrali sv. Terezije Avilske u 18.30 za dušu pokojnog Trenka biti će služena misa. Ovom obilježavanju Trenkovim pandurima će se pridružiti i postrojbe iz Češke, Mađarske,Njemačke, Bosne i Hercegovine te naše zemlje.

Evo nekoliko povijesnih podataka o životu i djelu Franje baruna Trenka. Porijeklom Prus, rođen 1711. u Italiji, a u srcu Slavonac, požeški učenik, kao najbogatiji čovjek Slavonije vodio je neustrašivu Slavonsku vojsku diljem Europskog ratišta koja je palila i žarila čitavom Europom. Trenkovi panduri koji nikada nisu doživjeli poraz i koji su u svom sastavu imali prvu vojnu glazbu u Europi, koji su temelji današnjih specijalnih vojnih postrojbi te vojske koju kroz povijest pamti čitava Europa. Zbog nekih kontroverzi i povijesnih istina još uvijek se u Beču ne dozvoli otvaranje arhiva sa suđenja Franju barunu Trenku, povjesničari pretpostavljaju zato da se ne dozna istina o montiranom suđenju.

Panduri su bili hrabri i neustrašivi, nisu se bojali, te su izvršavali i savladavali sve moguće zapreke. Danas za Trenkove pandure zna čitava Europa iako se nisu nikom klanjali, te da su ih se svi bojali. Bili su izuzetno spretni, vješti, lukavi i nadsve hrabri. Trenk ih je osnovao kako bi zaštitio svoje posjede u Brestovcu na kojima je živio od 1732.-1737. kada su Slavoniju pljačkali hajduci i Turci koji su često prelazili Savu. U to vrijeme Slavoniju je zahvatila velika kuga od koje mu umiru supruga i djeca. Tada započinje buran život Franje Trenka i njegovih pandura.

Nakon što je Franjo naslijedio Brestovac od svoga oca Ivana 18.svibnja 1744. Trenk kupuje Veličko vlastelinstvo za 29 000 guldena gdje pripada i Trenkovo a 08. ožujka 1745. za 96 000 guldena kupuje Pleterničko i Pakračko vlastelinstvo i tako postaje najbogatiji čovjek Slavonije.

Trenk je uhićen 1746. godine, panduri dalje nastavljaju ratni put, ali ne uspješno kao sa njime. 1748. panduri prelaze u Slavonski bataljun, a 1756. u 53. pješačku pukovniju, postrojbu sa najdužim trajanjem u Hrvatskoj vojnoj povijesti do danas. 53. pukovnija je ugašena nakon prosvjeda u Zagrebu 1918. godine buneći se protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca gdje ih je nekoliko i poginulo. Ovo je ujedno bio i kraj 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva.

Franjo barun Trenk umro je 1749. godine u 38 godini svoga života u tvrđavi u Špilberu u Brnu gdje mu i danas leži mumificirano tijelo.

Ovaj međunarodni susret povijesnih postrojbi i obilježavanje 270. obljetnice od smrti Franje baruna Trenka podržavaju Ministarstvo kulture RH,grad Požega, Požeško-slavonska županija,grad Pleternica, općina Brestovac, Hrvatski institut za povijest- Zagreb i Kutjevo dd.

Trenkovi panduri pozivaju sve zainteresirane građane da dođu na predavanje u Gospodarsku komoru ove subote u 14.00 sati. A sve one koji se žele uključiti u postrojbu da se obrate utorkom u Sokolovoj ulici 7 poslije 20 sati ili bilo kojem panduru osobno.

Izvor: pozega.eu