NAČELNIK POSJETIO POVRATNIKE U BALJCIMA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Selo Baljci je naselje u općini Tomislavgrad u kojem su, prema popisu 1991. godine, živjela samo 43 stanovnika (40 Srba i 3 Hrvata).

Od početka ratnih zbivanja, u travnju 1992. godine, pa sve do svibnja prošle godine, kada se na zgarište rodne kuće vratila povratnička obitelj Velimir (otac Mihajlo i sin Marko) u ovome selu nije živio nitko, jer selo je u ratu u cijelosti razrušeno a žitelji su izbjegli diljem svijeta.

Ova obitelj se sada, kao i prije rata, bavi stočarstvom (trenutno posjeduju oko 400 ovaca, dvadesetak krava i desetak konja) a sve blago drže pod otvorenim nebom, dok oni sami, bez struje, žive u kontejneru. Prošlu godinu su ovdje proveli od proljeća do kraja studenoga, do prvih snjegova, a potom su se opet se vratili u svoje privremeno boravište na području Banja Luke, gdje žive od 1997. godine, od povratka iz Srbije.

Rješavanjem stambenoga pitanja životna im je želja ostati stalno na svome rodnome ognjištu a u tome su ih danas, posjetivši Baljke, došli ohrabriti predstavnici općinske i županijske vlasti, duvanjske parohije SPC-a, te predstavnici UNDP-a: općinski načelnik Ivan Vukadin, predsjednik Vlade HBŽ Draško Dalić, predsjednik Skupštine HBŽ Robert Bagarić, mostarsko-duvanjski paroh Radivoje Krulj, te predstavnici ureda UNDP-a iz Drvara, Vahidin Ogrešević i Nebojša Jovičić.

Nakon upoznavanja s teškim životnim prilikama obitelji Velimir i obilaska sela zaključeno je kako je najžurnije rješavanje njihovoga stambenoga pitanja i dovođenja električne energije te je dogovoreno kako će se u rješavanje ovih pitanja aktivno uključiti svi sudionici današnje posjete.

Izvor: Općina Tomislavgrad