NA STIPIĆA LIVADI OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA STRADANJA HRVATA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na današnji dan 1993. godine na Stipića livadama, iznad Doljana dogodio se strašan zločin kojeg su počinili pripadnici Armije BiH među, kojima je bilo i mudžahedina. Tog tužnog dana prolili su nevinu krv 39 Hrvata,  od čega je bilo 8 civila i 31 vojnik HVO-a. Krv je to koju treba poštovati i pamtiti.  Također, oko 200 Hrvata, mještana sela Doljani, među kojima je bilo 58 djece i 10 trudnica, uhićeno je i odvedeno u Jablanicu, u novu neizvjesnost muslimanskog konclogora pripravljenog za Hrvate, zvanog ‘Muzej revolucije’.

Danas obilježavamo 27. obljetnicu stradanja hrvatskih civila i branitelja, i ove godine pristiglo je mnoštvo vjernika iz raznih krajeva kako bi odali počast žrtvama i sudjelovali u svečanoj svetoj misi u 11 sati. Prije svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća brojnih izaslanstava i članova braniteljskih udruga kod spomen obilježja, a potom su čitana imena svih stradalih.

Misno slavlje predvodio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja iz Mostara, uz koncelebraciju više svećenika. Naglasio je kako je ponosan na svoj hrvatski narod koji, bez obzira na žrtvu Stipića livade, ne gaji mržnju ali i da ga i žalosti kukolj među našim narodom koji će učiniti sve za sebe, za svoju poziciju i namještenje, a za svoj narod ništa.

Pod misom je pjevao župni zbor ove župe a komemoraciji su nazočili i bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije.

Eko udruga „Runolist“ iz Doljani i ove je godine organizirala tradicionalni planinarski pohod ”Stopa naših poginulih”, od Doljana do Stipića livade.

Toga nesretnog 28. srpnja 1993. godine, u Doljanima je ubijeno ukupno 39 hrvatskih civila i vojnika HVO-a, a u samim Doljanima u tom razdoblju smrtno je stradalo i na različite najokrutnije načine ubijeno ukupno 65 ljudi.

 

Odgovori