NA DAN PROSLAVE SVETOGA MIHOVILA: Predstavljanje knjige “Breme te tvoje nosi” Mije Tokića

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar i Matice hrvatske, Tomislavgrad objavljena je knjiga Izabranih pjesama Breme te tvoje nosi Mije Tokića u knjižnici Suvremenici, knjiga stotinu osamdeset treća, 120 x 195 mm, 240 stranica. Za nakladnike Ivan Baković i Mate Kelava. Urednik i autor predgovora Šimun Musa. Ilustracije uradio Anđelko Mikulić, akademski slikar.

To je poezija dubokoga iskustva zagledana u Apsolut; ona stvaralačkim nemirima, cjelokupnom kreacijom i ljudskim težnjama, zori ljepotom i privlači blizinom. Tokić pjeva o prvim i posljednjim stvarima, i riječju i slutnjama, i afirmacijom i negacijom, i šutnjom i sumnjom, i nadom i beznađem, i javom i snovima zboreći svojim jezikom zavičajne bistrine, samosvojnim jezikom što ga s obe ruke drže srce i razum. Njegova riječ teče ljepotom slike i opomenom simbola, dubinom misli, bogatstvom asocijacija i nedogledom imaginacije, plodna i skladna, mudra, izvorna i lijepa donoseći nov pjesnički
svijet. U njemu je usredištena istina martirijskoga puta hrvatskoga naroda u milenijskom trajanju, naroda koji je plamenom žrtve svijetlio (taj) put i okrenut licem prema buri plodio povijest kontinuiranim usudom koji nije gasio nadu, već rađao život.

Šimun Musa/DHK HB