MIJAKOVO POLJE: Blagoslovljena obnovljena kapelica

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na početku svoga današnjega pastoralnog posjeta župi Vinica mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić posjetio je Mijakovo Polje, gdje je u zaseoku Mamići blagoslovio obnovljenu kapelicu, posvećenu prvome hrvatskome kanoniziranom svecu, svetome Nikoli Taveliću, koju su mještani ovoga zaseoka temeljito i lijepo obnovili ove godine, na radost svih vjernika ovoga kraja. O potrebi njene obnove govori podatak da je izgrađena davne 1972. godine, u vrijeme župnika don Vinka Majića, kada je uz kapelicu izgrađeno i samo groblje.

Uz domaćina, don Barišu Čarapinu, sadašnjega upravitelja župe Vinica, današnjoj svečanosti su nazočili i svećenici iz susjednih župa, kao i oni koji su ponikli iz ovoga kraja.

Nakon obreda blagoslova i završetka svete mise mještani su upriličili prigodni domjenak, nakon kojega se biskup Perić s ostalim svećenicima uputio u samu Vinicu, nastavljajući svoj vizitacijski posjet ovoj župi.

Izgradnju ove kapelice najvećim dijelom su financirali sami župljani kojih, kako su rekli ima tek pedesetak stalno živućih ovdje, dok je glavnina raseljena diljem Lijepe naše, ponajviše u Splitu i Zagrebu.

Obnovu kapelice manjim dijelom potpomogla je i općina Tomislavgrad a današnjoj svečanosti nazočio je i predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad Mate Kelava, kao i Petar Škorić, na prošlotjednim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, sin ove župe.

Tekst i foto: Ivica Šarac