IZ DUVANJSKOG PODZEMLJA: Pašnjača i Orlovača

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Iako je društvo osnovano 2000 godine, u početku su se istraživali samo speleološki objekti za koje nije bilo potrebno koristiti tehničku opremu, tj špilje.

Prva istraživanja jama počela su 2001. i 2002. godine, a među njima su bile i naše današnje glavne zvijezde, jame Pašnjača i Orlovača na planini Ljubuši.

I tako nakon 20 godina doajeni duvanjske speleologije Josip Marković i Miro Šumanović prisjetiše se svog početka u speleologiji.

Kroz smijeh komentar je bio: “Dobro smo mi živi kako se prije spuštalo u jame”.

Jama Pašnjača je naša najpoznatija sniježnica, tj. speleološki objekt u kojem se tijekom cijele godine zadržava snijeg, a koliko je star ovaj u Pašnjači možemo samo nagađati.

Danas smo izrađivali novi speleološki nacrt za Pašnjaču, te prema njemu ulazna vertikala ima dubinu 68 metara. Dalje se nastavlja strmim špiljskim kanalima prekrivenim snijegom i ledom debelim preko 2 metra u dužini od 75 metara, te u konačnici ukupna dubina Pašnjače iznosi 101 metar.

Nakon Pašnjače i izrade speleološkog nacrta, drugi zadatak bio je očistiti jamu Orlovaču duboku 66 metara, jer su “kanta od jupola” i nekolicina plastičnih boca “bole oči” u pogledu prema dnu ovog prirodnog fenomena.

Zadatak je uspješno odrađen, a kiša i grmljavina nisu uspjeli pokvariti ovaj lijep dan i druženje nakon izlaska iz jame.

EKIPA: Josip Marković, Miro Šumanović, Ivana Dukić, Ivan Baković, Domagoj Madunić, Ivan Bebek, Vladimir Dado Majić, Andrias Bartulić i Danko Zrno.

SD Mijatovi Dvori