IZ ARHIVE: Seserovi stari

objavljeno u: NOVOSTI | 0

O Seserima iz Mandina Sela je već nekoliko puta bilo riječi na našoj stranici – neki od njih su malo bučniji, poput Mirijana Šimunova, neki pak malo tiši, a treći, poput Frane Ivanova, vraćaju se svom zavičaju, gradnjom kuće na Seserovom imanju, za penzionerske dane.

Ove slike poslao nam je Franin brat Vinko (godinama ponosno stoje na zidu dnevnoga boravka obiteljske kuće u Mandinu Selu), također mladi penzioner koji je isto tako cijeli radni vijek proveo u Njemačkoj, a prikazuje one bez kojih ne bi bilo  ni Vinka, ni Frane, a kamoli brojne druge Seserove čeljadi.

Najstariji od njih – pokojni Mate i njegova žena Matija, prikazani na prvoj slici – dobili su dva kršna sina, Franu koji je ubijen u Drugom svjetskom ratu, i Ivana koji je dobio dva sina – Vinka i Franu.

Da su stari Seseri bili uvijek vedri i nasmijani očito je iz priloženoga – Matini bijeli brkovi se smiju, a baba nazdravlja bocom Nektar piva.

Na drugoj, crno-bijeloj slici, su Franini i Vinkovi roditelj, pokojni Ivan i njegova Ruža – Pokrajčuša, prikazani na vjenčanoj slici koju je, kao i kod većine pripadnika njihove generacije, povećao duvanjski fotograf Bilić.

Sesera u međuvremenu ima jako puno, pa nek se i drugi poput Vinka jave i Ivici Antinu dostave pokoju sliku – da se sjetimo dragih lica, osmijeha i šale.

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Vinko Seser