IZ ARHIVE: Na Mićinu vrilu 1986. godine

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Do devedesetih godina je skoro u svakoj mandoseljskoj štali bilo po nekoliko krava i malo više ovaca, a stoku je valjalo nahraniti, napojiti, pomusti i brinuti se o njoj. Krave iz cijelog sela su se zajednički čuvale, redalo je se od Banove do Rezine kuće. Prvo bi Šumanuša istjerala svoju Šarulju i nagonila je putem do Božičine kuće, onda bi Papuša preuzela odgovonost i red bi se nastavljao od štale do štale, postajao bi sve dulji, a na kraju bi kod Kažmirova trnja cijelu kolonu pod svoju kontrolu doveo onaj koga je tog dana zapalo biti čoban. Zimi bi se krave izgonile u planinu, a ljeti u polje.

Na ovoj slici iz 1986. godine čobani su bili Josip, Miro i Bigo. Kako se vidi, krave su se dobro napasle, napile vode, splandovale i uživaju uz Drinu, na Mićinu vrilu. Momci se najeli, opustili, Miro je izbacio rebra, pardon mišiće i pomalo se sunčaju. Jedino Bigo nezainteresirano promatra prema Brišniku i kuka u sebi kako je ljudima lakše nego njemu,  jer se na takom zvizdanu mogu skinut i uznojit, a on nosa svoj zimski kaput i sredinom ljeta.

Za pretpostaviti je da je Miro barem jednom skočio u vodu, s obale visoke dobrih nekoliko metara, zaronio i isplivao, pa je tada prvi put u životu osjetio kako je lijepo kad se raširi u zraku – zato je sada on zaljubljen u paragliding, ili po naški leta u padobranu s jednog brda do drugoga, pravi slike iz neobične perspektive i nakon spuštanja na zemlju izaziva divljenje djece i aplauze odraslih. Josip je se isto malo bućnuo, ali mu je mater zaprijetila da mora pazit na krave, pa je za svaki slučaj na slici obučen – da ne bi bilo kritike kad se uvečer vrati u selo.

Pred zalazak sunca bi se dugačka kolona zaputila nazad, kod svake štale su domaćice čekale na svoje blago, gonile krave u štale, muzle i zavezivale ih do sljedećega izlaska sunca, kad bi bučna kolona mučući kroz selo opet krenula u polje zajedno s čobanima iz sljedeće kuće.

 

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Josip Marković