IZ ARHIVE: Mandoseljsko-lipska ekipa

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Ova je fotografija nastala u ljeto 1973. godine, tijekom odigravanja utakmice općinske nogometne lige između zajedničke mandoseljsko-lipske ekipe i Crveničana, koja je i završila njihovom pobjedom (1:2).

O tomu kako je se odigrala utakmica postoji više priča i legendi, ali njima se uvijek ne može vjerovati, pa sam bacio pogled u službeni zapisnik suca utakmice, čije ime nisam mogao odgonetnuti. Obično suci zapisuju samo minute kad su pali golovi, strijelce i izmjene, te žute i crvene kartone. Ali na utakmici, prije koje je nastala ova slika, događale su se čudne stvari.

Crveničani su vodili, inače ne bi ni pobijedili, logično. U 89. minuti je Ivić Begović dobio loptu na lijevom krilu, prodriblao nekoliko Crveničana koji su zapuhani ostali ležati na travi. Imao je na nogama nove patike, kupio mu ih je brat Frano u Mostaru, pa je on pomislio da je novi Franjo Vladić, samo na krivoj strani igrališta. Nije nikomu htio dodat loptu, ona je se lijepila na njegove nove patike, dok je publika urlikala:

 „Jesi li slip? Jesi li gluv? Ivić Mirkin stoji sam, nabaci mu na glavu!“

 Tek nakon što je dotrčao do kornerske linije Ivić Begović je podigao glavu i vidio Ivića Mirkina koji je stvarno stajao sam samcat u šesnaestercu, nije čak bio ni u zaleđu. Konačno je se Begović odlučio za centaršut.

 U međuvremenu je Ivić Mirkin čekao i čekao. U trenutku kad je Begović taman šutnuo loptu jedna plavokosa Crveničanka je povikala:

 „Iviću Mirkin, oćeš li večeras kod mene na silo?“

On je se kratko okrenuo, i kad je spazio ljepoticu sjetio je se da se u poluvremenu nije počešljao, njegova mater Batakuša mu nije spremila češalj u zadnji džep, pa je on u stilu Duška Bajevića zamahnuo glavom nazad kako bi mu frizura lipo izgledala i da bi se još više svidio glasnoj curi.

Baš u trenutku kad je se glava Ivića Mirkina nalazila u poziciji za popravljanje frizure Begovićevim centašutom dresirana lopta je prohujala tik ispred njegova lica. Bilo je kasno, sudac je odsvirao kraj i nije se više ništa dalo popravit. Ni od sila nije bilo ništa, jer je ona Crveničanka bila plaćena od protivnika da galami i da njiše kukovima.

Selektor ekipe nije bio ni Tomislav Ivić, ni Miljan Miljanić nego Tošica Karačić, a dečki su obučeni jednoobrazno, no ne zahvaljujući svojoj opremljenosti nego posudbom opreme od tadašnje NK Budućnosti. Fotografiju nam je dostavio, a tko drugi, već naš Begović.

U glavnoj postavi nije igrao ni Peruzović, ni Jerković, ni Buljan koji su u to vrijeme bili prvaci ondašnje države, nego na ovoj slici (s lijeva na desno) stoje: Mirko Lončar, Stipe (Markičin) Gabrić, Trpimir Lončar, Branko (Franin) Gabrić Gajtanović, Ilija (Slavkov) Gabrić, Ivan Ćurčić Zele; čuče: Ivan Marković Begović, Branko (Lukin) Gabrić Gajtanović, Marko Ančić, Ivan Šarac Ivić, Marko Buntić.

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Begović