IZ ARHIVE: Ivankina krizma

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

U rano ljeto 1973. ili pak 1974.  godine (procijenjene na osnovu Antina i Perina uzrasta) u kući vrijednoga Mandoseljana Ćike i njegove žene Ćikinice održano je obiteljsko slavlje povodom krizme njihove treće kćeri, Ivanke.  Ivankina krizmana kuma bila je Ruža Šarac (1938.-1983.),  polusestra Ante Kažimirova, a svečano misno slavlje prilikom kojega je mostarsko-duvanjski biskup podijelio sakrament potvrde djeci održano je u našoj župnoj crkvi u Kongori.

Na slici su poredani: Ćikinica, krizmanica Ivanka, kuma Ruža i Ćiko, a ispred matere –  s keksom u ruci da bude miran –  stoji Pere, dok je njegov brat blizanac Ante ponosno zauzeo pozu ispred svoga ćaće, oduvijek okićenog brkovima.

Ćikina kuća bila je dugo godina puna dječje galame i smijeha, jer su osim troje prikazane djece u njoj odrasle još tri sestre – Ruža, Anđa i Bika. Pere i Ante, najmlađa njihova djeca i željno iščekivani muški potomci, banuli su u paru na svijet već davne 1968. godine.

Ivanka se je, puno godina nakon krizme, udala u Srđane za Božu Markovića i rodila dvoje djece, kći Moniku i sina Maria, te je sa svojim mužem i časnikom živjela u više gradova, ovisno o tomu gdje je Bože bio na dužnosti. Početkom devedesetih godina oni su s tada malom djecom živjeli u Šibeniku, gdje ih je dočekao rat.

Pokojni Bože bio je jedan od prvih viših oficira bivše narodne armije (mislim da je tada imao čin majora) koji se je odmah po izbijanju agresije stavio na raspolaganje tek nastajućoj Hrvatskoj vojsci, i skupa s generalom Ademijem jedan od glavnih organizatora obrane Krešimirova grada.  Božina prerana pogibija, kratko nakon uspješne obrane i protunapada na četničke položaje u zaleđu Šibenika, značila je za njegov grad veliki gubitak, a za njegovu obitelj nezamislivu tragediju. Ivanka je, uz pomoć Boga i rodbine, uspjela odgojiti djecu – Monika i Mario već imaju vlastite obitelji.

Ako netko o Božinoj hrabrosti i odlučnosti u tom teškom vremenu želi više pročitati ili poslušati, nek uzme nekoliko minuta vremena i informira se na sljedećem linku o rujanskoj obrani Šibenika. Između ostaloga na navedenoj stranici nalazi se i video-zapis sa slikom i govorom našeg mandoseljskog zeta i Srđanca, pokojnog Bože Markovića, Ivankina muža.

http://www.sibenik.in/sibenik/video-jeste-li-znali-da-je-bitka-za-sibenik-zapocela-na-danasnji-dan-11-rujna-1991-godine/13702.html

Blago Vukadin