IZ ARHIVE: Četrnaestorica

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Bilo je ljeto, sparno i vruće, plastovi slame već su se znojili na Dolovama kad su se jednog prijepodneva, dok je se moglo izdržati na suncu, na poziciji na kojoj se zadnjih godina održava malonogometni turnir skupili mladi Mandoseljani.

Pere Mirkin je ovu sliku dao Ivici prije nekoliko mjeseci i sve mu lijepo objasnio – tko je lijevo, tko desno, tko čuči, tko je se udebljao a tko bi mogao podnijeti koji zalogaj više, ali je Ivica sve smetnuo s uma i veli:

 „Siguran sam kako je onaj momak s križem jedan od Dominih sinova. S njegove desne strane je Stojan Tokić“.

Naznojio sam se i ja, povećavao sliku, okretao je nagalavačke da nekomu iz džepa ispadne slika neke cure pa da se na osnovu nje orijentiram, ali sve uzalud.

Onako odoka bih ipak rekao da je onaj s križem Stanko Banov, a ako je Domin onda bi to mogao biti samo Mićun. Stojko Krstin je nezamjenjiv, osim toga išao je s mojim bratom Vinkom u razred pa ga odmah prepoznajem – on je uistinu pored Stanka koji se možda zove Mićun.

Glava u slamnatom šeširu mogla bi biti Boće Domina, pa je lako moguće da je to Ivica pomiješao. Ostale dečke stvarno ne mogu prepoznati te ću samo navesti da slutim kako je većina djece u donjem redu iz Dilavera – čini mi se da prepoznajem poneku frizuru i oblik glave, ali nisam siguran.

Ako smo se Ivica i ja i ovoga puta zabunili molimo za ispriku i za točno popisivanje imena, jer je naša arhiva postala zanimljiva i opširna, a šteta je ako nekoga zamijenimo, preskočimo ili zaobiđemo – svi Mandoseljani i Mandoseljke su zaslužili da bude navedeni imenom, prezimenom i bojom kose, a nama čitateljima je zabavno sjećati se prošlih vremena, kao npr. godine 1975. ili 76. – vremena nastanka ove malo mutne, ali lijepe fotografije.

Blago Vukadin