IZ ARHIVA NAŠIH OGNJIŠTA: srpanj – kolovoz 1973., god III., broj 4 (16), str. 16

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

Kongora proslavila svog nebeskog zaštitnika 

Župnik iz Kongore fra Bogomir Zlopaša svake godine nedjelju dana prije proslave Srca Isusova pošalje obavijest okolnim župnicima da objave svojim vjernicima o redoslijedu proslave zaštit­nika Kongorske župe. 

Toga dana 1. srpnja 1973. našli su se u Kongori okolni župnici sa svojim pukom. Iako je istog dana bila u Duvnu svečanost prve sv. pri­česti na misi u 8 sati, nakon te proslave vjernici su u velikoj većini pošli u Kongoru na tradicio­nalnu proslavu. Hodočasnici su želili ispovijed, a svećenika je bio dovoljan broj. Pričestilo se oko 1300 osoba. 

Propovijed na svečanoj pučkoj misi držao je fra Silvestar Aračić, župnik Gospe van grada u Šibeniku. On je rodbinski povezan s Kongorom i rado dođe u Kongoru. Vjernici su ga rado slu­šali. Misa je bila vani jer je bilo naroda puno.

Poslije mise po starom običaju narod se ra­zišao na prostor između crkve i škole da na ledini obavi agape — zajedničke »užine«. Svaka obitelj ponese u torbi hranu i okupljena s drugom rodbinom blaguje pod  otvorenim  nebom.

Priredila: Marija Majić