IVO LUČIĆ: “Inicijativa za probijanje Ceste spasa, kao i troškovi njezina održavanja vezani su za HVO općine Tomislavgrad”

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Početkom svibnja navršava se 30  godina od početka izgradnje cestovnoga pravca Tomislavgrad – Jablanica, odnosno “Ceste spasa” kako je nazvana, jer su njome tada prošle tisuće i tisuće nevoljnika, Hrvata i Muslimana-Bošnjaka, koji su bježali iz Bosne pred ratnim nedaćama, spašavajući tako gole živote, ali i pravcem kojim je dopremana pomoć i oružje za obranu. U svojoj knjizi “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”, na stranici 226., prof. dr. Ivo Lučić na ovu temu piše:

…Jedna od prvih strateških odluka Hrvata iz BiH bila je probijanje, uređenje i održavanje ceste od Jablanice do Tomislavgrada, koja je prolazila preko visoravni između Vrana i Čvrsnice. Tom prometnicom nazvanom “Cesta spasa” evakuirane su izbjeglice i dostavljana sva logistika u Bosnu, jednako Hrvatima i Muslimanima. Inicijativa za probijanje ceste, kao i troškovi njezina održavanja vezani su za Hrvatsko vijeće obrane općine Tomislavgrad. Prva tri ratna mjeseca, nakon međunarodnog priznanja bila je to jedina prometnica  koja je iz Bosne vodila u svijet, a kasnije je ostala vrlo važna cesta, posebno za Hrvate u BiH po izbijanju sukoba s Muslimanima…

Prošle godine cesta je konačno završena i njome svakodnevno prolaze brojni putnici koji idu na Blidinje ali i putuju prema Bosni, odnosno Sarajevu, kao najkraćem cestovnom pravcu.

Izvor: Ivo LUČIĆ, Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti, Hrvatska liječnička komora i Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2018.

Foto: TRN – broj 13, 4. rujna 1992.