HRT: Monografija o Duvnu – kraju o čijoj povijesti malo govorimo

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Zbog pretpostavke da je upravo ondje okrunjen prvi hrvatski kralj – Tomislav – duvanjski je kraj u kontekstu hrvatske povijesti i kulture poprimio gotovo mitske dimenzije, DONOSI magazin.hrt.hr

S obzirom na to da se i geografski nalazi na poprištu čestih previranja, njegova je politička, a s njom i književna povijest izrazito zanimljiva.

– Jedan od najstarijih književnika Duvna, današnjeg Tomislavgrada, je čovjek koji se zvao Giulio Camillo, dakle talijansko ime, bio je izbjeglica iz Duvna, njegov dodatak imenu bio je Delminio. On je bio jedan od božanskih ljudi 16. stoljeća, ističe urednik monografije Slobodan Prosperov Novak.

U duvanjskom kraju njegovalo se pučko pjesništvo i mnoge su priče kroz gangu postale dijelom kolektivnog sjećanja. Pa je u monografiji ‘Duvno u hrvatskoj književnosti’ predstavljeno dvadesetak pisaca iz toga kraja, možemo pročitati i kako je Andrija Kačić Miošić pisao o Duvnu, zabilježene su i epske pjesme o Mijatu Tomiću.

– Iza ove knjige stoji Franjevčki samostan, pregledana je od strane mnogih ljudi, tu ima i pisaca muslimana, također, recimo slavni Dževad Karahasan, dodaje Prosperov Novak.

Iz Duvanjskog je kraja jedan od važnijih suvremenih hrvatskih pisaca, Stjepan Čuić.

– Tamo sam išao u osnovnu školu, do sedmog razreda, i sve moje priče se zapravo vrte oko Duvna, tako da ja i danas kad dođem u Duvno, ja se osjetim kao dijete, drukčije iznutra, napominje Čuić.

Edicija, u sklopu koje je objavljena monografija ‘Duvno u hrvatskoj književnosti, Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti’, bavi se cjelovitom povijesti hrvatske književnosti.

Do sada je objavljeno 12 knjiga, a u pripremi su monografije o Banjoj Luci i Mostaru.

Prilog pogledajte klikom na poveznicu:

http://magazin.hrt.hr/640961/price-iz-hrvatske/monografija-o-duvnu-kraju-o-cijoj-povijesti-malo-govorimo?jwsource=cl

Izvor: hrt.hr