GALIĆA “MALJICE” I KRUŠKE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

          Kongorani i stanovnici okolnih sela dobro znaju da voće nigdje ne može biti tako ukusno, sočno i slatko kao u kongorskim Galićim, na vri sela, ispod Svinjače i Vran-planine. Šljive, trešnje, orasi, jabuke, kruške… najbolje su na ovom dijelu Duvanjskog polja. Kažu da je to stoga jer su tu voćke ušuškane pod brda i zaklonjene od bure, a stari su Galići znali ozbiljno i strpljivo saditi i kalemiti, pa je danas ovaj dio kongorske župe prava oaza okusa i mirisa.

          Tu od pamtivijeka rastu autohtone sorte kojima na treba ni prskanje, ni orezivanje, ni ikakva zaštita. Maksimalno ekološki. Takve su i Galića «maljice», sorta jabuke koja se nije mijenjala zadnjih par stotina godina i ponosno daje slatke, sočne i sokom bogate plodove. Osima toga, tako lijepo miriše da može biti aromatični ukras svakog dnevnog boravka, poslovnog ureda ili automobila. Uz «maljice», i Galića dosadašnje domaće kruške prava su poslastica.

          Kao i kod svih tradicionalnih i autohtonih sorta, tako i ove plodove ne možete kupiti. Nisu na prodaju. Jedino ih možete dobiti na poklon. Ponosni vlasnik Galića «maljica» i krušaka je Ante Antan Galić – Galare koji nam je nedavno poklonio par kilograma ovih autohtonih, starinskih plodova, te mu se ovom prigodom zahvaljujemo.

Tekst i foto: T.M.