FLIFA ŠUICA: Zar je moguće da rijeka Šuica kroz cijelu godinu teče kroz Duvanjsko polje?

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Dana 9.lipnja 2018.god. s početkom  u 10 sati u dvorani županijske skupštine,pod pokroviteljstvom Načelnika općine, a u organizaciji Udruge FLIFA Šuica održan je znanstveni skup  na  “okruglom  stolu”s  temom:

HIDROGEOLOŠKI   ASPEKTI  RJEŠAVANJA  PRESUŠIVANJA  RIJEKE  ŠUICE

Svoje predavanje i stručne poglede izio je mr. sc. Ivan Antunvoić, dipl. ing

Moderator skupa bio je prof. dr.sc. Mirko Ruščić

U raspravi su sudjelovali eminentni stručnjaci iz ovog područja.                          

Od  planine Stožer  (1750 m) , preko   Kupreškog  polja (1100-1200 m),  Šuičkog polja  (914 m) i   Duvanjskog  polja(860-900 m) , do Buškog  jezera  (716 m) , sve kiše i svi snjegovi, kroz sva  četiri godišnja doba , što nadzemno, što podzemno svoj veličanstveni ciklus  završavaju u Jadranskom moru, dajući na svom putu  život svim Božjim stvorenjima.Udruga FLIFA  iz Šuice nudi nam viziju Šuičkog polja s uređenim i rekonstruiranim rimskim  putom pretvorenim u osvijetljenu šetnicu s lijepim i bogatim drvoredom, klupama za odmor, biciklističkom stazom , i starim mostom  u izvornom obliku. Puno blaga na ispaši  i eto raja na zemlji.

BEZ VODE OVO SVE PADA U VODU !

Nakon duge i sadržajne rasprave donesen je slijedeći zaključak:

Na temelju prikazanih hidrogeoloških odnosa na širem području  toka Šuice, moguća rješenja osiguranja stalnog protoka rijeke Šuice  je povezano s iznalaženjem dodatnih izvora za vodoopskrbu naselja Šuice i šire. Iz tog razloga, rješenje navedenih problema bi trebalo  usmjeriti u četiri pravca:

  1. Regulaciju korita toka Milač od Gornjeg Malovana do ponora ispod Marinove kose;
  1. Dodatno istražiti mogućnosti izvora Peća za potrebe vodoopskrbe naselja Šuice i rasterećenja toka Šuice u istom razdoblju;
  1. Utvrditi eksploatacijske mogućnost vodonosnika u Šuičkom polju za potrebe vodoopskrbe naselja Šuice i rasterećenja toka Šuice u istom razdoblju i
  1. tražiti rješenje u izgradnji planiranih akumulacija hidroenergetskih objekata na području Rilićkog polja, HE Volarice i HE Šuica.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na ovom skupu.

 

Udruga FLIFA Šuica