DUVANJSKI POJMOVNIK: Na dugu šćapu

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Za nešto što je teorijski moguće, ali u stvarnom životu (još) nije za očekivati, do čega je dug put i puno se stvari treba poklopiti da se to i ostvari kažemo da je na dugu šćapu. Ilustracije radi, zamislimo štap dug dva-tri metra, neki predmet okačen na vrh štapa i čovjeka koji to digne visoko u zrak – pa nije baš zgodno za dohvatiti. Ono što je na dugu šćapu u ovom trenutku je nama nedostižno, premda se pomalo nadamo da će se stvari odigrati baš kako mi želimo i da će to postati uobičajeno i svakodnevno.

Dinamu je proljeće u Europi svake godine na dugu šćapu, a našoj ženskadiji na dugu šćapu je idealna tjelesna težina. Borčancima je na dugu šćapu pobjeda nad Kongoranima. Kad si u Duvnu (Hercegovini) na dugu šćapu je zapadnjački životni standard, a kad si u Njemačkoj onda je na dugu šćapu opuštenost, mir i sreća (ono što Danci zovu hygge).

Uglavnom, ma gdje bili i ma što radili, uvijek želimo još nešto. Ljudskom srcu oduvijek je tako jer ma što imao – svaki čovjek želi još nešto što je na dugu šćapu.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.