DUVANJSKI POJMOVNIK: Svršila Mara zavit

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Što je Mara točno zavitovala, odakle je bila i kamo je išla, nije nam poznato. Je li na zavit bilo dati janje sv. Anti ili pješice iz Mokronoga doći sv. Ivi u Roško polje? Možda istim prijevoznim sredstvom, tabanovića autom, iz Bukovice otići presvetomu Srcu Isusovu u Kongoru? Ili stići opet najomiljenijem svecu u Duvnjaka, sv. Anti, u Grabovicu ili u Šujicu? A i sa sv. Ilijom je tribalo lipo, pa ako je što bilo zavitovano, ili hodočastiti ili moliti ili što darovati ili drugu pokoru činiti, onda sa to moralo ispuniti.

Ako netko od čitatelja zna na što se odnosio Marin zavit, bilo bi nam drago da to objasni putem ovih stranica. Zauzvrat možemo ispričati koliko je sv. Petra koštala kajgana. Također, živo nas zanima što je to bilo i kako je prošao Šiško na Prisici, iz druge poznate duvanjske izreke?

Zavit ispuniti ozbiljna je i važna stvar, ali, kao i u svemu ljudskom, i ovdje se može dogoditi pokoja komična situacija (što ne narušava predanost i vjeru pri ispunjavanju zavita). Tako je jedan duvanjski bračni par čekao autobus da bi otišli sv. Ivi u Jajce. Čekalo se, naravno, u seoskoj gostionici ispred koji bi bus stao. Supruga je odmah ušla u autobus, a muž je malo oketio jer je volio do kraja ispiti pivo. Ne čekajući, vozač je krenuo, dok je žena mirno gledala kroz stražnje staklo kako njezin Vrano potrčava i gleda za busom. Kad se naša Duvanjka navečer vratila kući, muž ju je ljutito upitao zašto nije vozaču rekla da stane. Ona je zbunjeno odgovorila: Ja mislila ti zavitovo u Jajce leteć za avutobusom.

Svakako se ne zavituje nešto što je jednostavno i lagano, nego ono što je teško i traži velik trud i odricanje. Stoga se izraz svršila Mara zavit odnosi na uspješan završetak velikog i značajnog posla, okončanje neke velike misije i sretno privođenje kraju velikih pustolovina. Recimo, kad je Predsjednik poljubio Zastavu na Tvrđavi, duvanjske žene su pune ushita rekle: Svršila Mara zavit!

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.