DUVANJSKI POJMOVNIK: Pivani momak

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Ako ste slobodan muškarac u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim, pametni ste, elokventni i šarmantni, lijepi, zgodni i visoki, diplomirali ste u Zagrebu i dobili posao u državnoj službi, a vlasnik ste i privatne firme s par uposlenih, imate vikendicu u Brelima i stan u Splitu, ali najradije još živite u obiteljskoj kući u Vedašiću, Omolju ili Mrkodolu (jer ste iz dobre kuće), BMW-a vozite na posao, a terenca nedjeljom malo po Blidinju, fino se ponašate s tetkama i strinama, ne beštimate i nedjeljom redovito idete na misu, onda zaslužujete status pivanog momka.

Odmah se vidi da pivani momak nije biti lako, ali da je lako – to bi bio sva’ko (da parafraziramo poznati bećarac). To je ona kategorija koju u trač-rubrikama svjetskih časopisa zovu najpoželjniji neženja.

Pa ako vam se čini kako je teško zaslužiti epitet pivanog momka u Duvnu, sjetite se kako je to tek teško u Livnu jer u najdražoj nam susjednoj općini da biste bili pivani momak, uz sve nabrojano, još se curama morate pohvaliti da ste – iz Duvna.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.