DUVANJSKI POJMOVNIK: Naoposum

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Sve dok stvari ispravno usmjeravamo, činimo kako treba, onako kako je zamišljeno, kako Bog zapovida, a posebno ako nešto uredno odijevamo ili obuvamo, onda kažemo da je to naoposum. Međutim, kad mali obuje lijevu čizmu na desnu nogu, baba će ga pedagoški upozoriti kako to nije naopusum. Ukoliko nekomu suvorukom rađa ne iđe od ruke, promatrači će reći kako mu se nikako ne da naopusum.

U duvanjskoj kotlini prepričavaju se dva slučaja kako je nešto trebalo biti naopusum. Budući da se nismo mogli odlučiti koji prepričati, odlučismo se za oba, uz rizik da vam dodijemo prije kraja priloga.

Prvi slučaj: Sram te bilo, velik momak, a ne znaš naoposum gaće obuć, govorila bi mater malom Mati iz Brišnika. Onda bi dodala: Ovo uže iđe naprid, ovo šire nazad. Kad smo dvadesetak godina kasnije kao pravi momci na plaži u Baškoj vodi ugledali zgodnu Čehinju u tangama, Mate je dobacio: Velika cura, a ne zna naopusum gaće obuć.

Drugi slučaj: Nakon munjevite akcije Hrvatskih snaga i osvajanja Mrkonjić-grada, na padinama Manjače formirali smo novu crtu obrane. Već prve noći bivamo iznenađeni jer su skupine zaostalih četnika (a zar ima četnika koji nisu zaostali?), koje bi se danju pritajile u okolnim šumama, izvlačile se pod okriljem mraka i kroz naše crte nastojale proći prema Banja luci. Brzo smo se transformirali premještanjem grudobrana shvativši da veća opasnost dolazi nam s leđa nego iz smjera Banja luke. Pri obilasku novih položaja nadobudni operativac iz brigade nam se obratio: I vi mi neki izvidnici… Ne znate gdje je Banja luka, gdje je neprijatelj. Rovovi su vam okrenuti naopako. Prekaljeni ratnik i vrsni poznavatelj topografije Jozo, prijatelj Mate iz prvog slučaja, smireno mu je odgovorio: Ti možda znaš di je Banja luka, ali ne znaš di je neprijatelj. Ostani s nama preko noći, pa ćeš vidit da su rovovi okrenuti naopsum.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.