DUVANJSKA VEČER U BERNU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Burgdorfu kod Berna 20. listopada održana je Duvanjska večer. Zabava koju svake godine organizira KSD „Duvanjske rose“ iz Berna. Ove godine su slavili čak 21. po redu, a na kojoj je nazočilo nekoliko stotina posjetitelja iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Duvnjaci kažu da nema onoga tko nije čuo i poželio makar jednom doći na Duvanjsku večer.

Okupljene Duvnjake i njihove prijatelje je pozdravio predsjednik udruge Mario Filipović i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović.

Članovi ove udruge već 21. godinu zajedno sudjeluju aktivno u vođenju i organizaciji Duvanjske večeri. Svake se godine trude i žrtvuju kako bi Duvanjska večer bila uspješna. Ali, ove godine je ta večer bila posebna, jer su uz folklornu sekciju i mališane iz  „Duvanjskih rosa“ sudjelovali i HKUD „Crvenice“ iz Tomislavgrada, „Živa Grana“ iz Ženeve ,kao i brojna druga folklorna društva hrvata iz Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Goste je zabavljao pjevač Ivan Mikulić sa svojim glazbenim sastavom.   

KSD „Duvanjske rose“ Bern osnovano je 1999. godine i trenutno imaju 480 članova. Društvo čine kulturno-umjetnički i sportski ogranak. Kulturno-umjetnički dio podjeljen je na nekoliko sekcija od kojih su najzastupljenije ženska i muška ganga, diple i kolo. Najmlađi folklorni plesač ima 4 godine. U sklopu sportskog djela društva djeluje mlada nogometna ekipa pod nazivom „NK Tomislavgrad“, koji trenutno igraju u 5. švicarskoj ligi, kao i ekipa seniora istoimenog kluba koji nastupaju u najvišoj švicarskoj ligi.