DUVANJSKA SOLIDARNOST U DOBA CORONE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Berlin pao, Roško polje nije…

Globalna pandemija corona-virusa došla je i na naša (duvanjska) vrata. Ovo nas vrijeme neodoljivo podsjeća na dane iz ’91. kad je jedna nova i nepoznata opasnost dolazila u naše živote. I kao što su ljudi, otkidajući od usta, vlastitim sredstvima kupovali naoružanje da se suprotstave agresoru, opet je zakucalo čisto duvanjsko srce i organizirali smo se da se suprotstavimo i novoj opasnosti.

Nakon apela Doma zdravlja Tomislavgrad trojica Duvnjaka (Kristijan Križić, Ante Kelava i Bože Ljubas) koji žive i rade u Kölnu i Altenkirchenu (Njemačka) pokrenuli su akciju i otvorili paypal račun za prikupljanje financijskih sredstava za pomoć i opremanje DZ Tomislavgrad. Na samom početku link su dijeli preko zajedničkih prijatelja, pa je tako ova inicijativa preko Zagreba stigla i do Milana Pranjića (Mrkodoljanin nastanjen u Omišu) koji je ovom trojcu predložio izradu Facebook sranice te svoje iskustvo i vještine ponudio kao svoj doprinos ovoj nadasve plemenitoj inicijativi. Skoro sve do kojih je došla ova je ideja oduševila, a pogotovo jer na suvremen i transparentan način omogućuje prikupljanje potrebnih sredstava. Nakon što je početni trojac postao kvartet, ova je inicijativa nastavila ići dalje. Facebook stranica pod imenom POMOĆ ZA DOM ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD svoj rad započinje 26.ožujka 2020 god.

Duvnjaci ne znaju nego pošteno

Uz FB-promidžbu, odaziv preko paypal načina uplaćivanja, ali i drugih modaliteta prikupljanja premašio je sva očekivanja. I opet se pokazalo da pomažu oni koji su naučili pomagati. Nije to (Federacija) BiH, nego naš čovik koji zarađuje svoju koru kruva, a ostaje ponosan i čvrst. Sve su nas iznenadile (a kad bolje razmislimo i nisu) visoke uplate bivših pripadnika Interventnog voda, legendarne duvanjske ratne postrojbe. Također mnogi veliki mali ljudi, organizacije, institucije… odazvali su se ovom apelu, koliko tko može i kako tko zna. I nije važan iznos, nije važno ime, važno je odazvati se kad smo potrebni drugima. Važno je, ako ništa, pružiti ruku kad je ona drugomu neophodna i važno je, možda i najvažnije, samo željeti dobro.

Tako su se Duvnjaci, i oni koji žive na ponosnom Duvanjskom polju i oni koji su razišli se na sve strane Svijeta, ali su očuvali svoj lokalni identitet i osjećaj pripadnosti, udružili u ovoj plemenitoj inicijativi i do sada (02. travnja 2020. god.) preko paypala uplatili preko 48.000 eura.

Je li moguće da je ovo sve organizirao ovako mali tim ljudi? Postoje li još neki ljudi u ovom lancu koji odrađuju posao daleko od očiju javnosti, onako duvanjski skromno, tiho i samozatajno?

Kako je paypal potpuno otvorena i transparentna opcija, potvrdila se ona stara izreka – Duvnjaci ne znaju nego pošteno. Neka i svim korisnicama i onima koji budu raspolagali ovim sredstvima, bude na pameti i na ponos ova izreka!

Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad