DUVANJSKA PREZIMENA: Zrne

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Zrne žive u Šujici (37 obitelji, 131 član) i Tomislavgradu (10 obitelji, 31 član).

Starinom su iz Miša, na livanjskom dijelu Buškog blata, gdje je i zabilježen prvi pisani spomen o tom rodu: 21. runa 1723. godine, na blagdan Svetog Mateja apostola, mi svom pastirskom pohodu Bosni Otomanskoj makarski je biskup Nikola Bijanković zatekao svećenika glagoljaša Grgu Zrnu (Gregorius Zamich) pri služenju mise, a sljedeću je noć proveo u njegovo domu u Mišima.

Biskup je fra Pavo Dragićević 1741/42. godine u Mišima zabilježio 24-članu obitelj Mije Zrnića.

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović zabilježio je 8-članu obitelj Stipana Zrnića u Mandinu Selu; u Šujici već živi predak današnjih Zrna Mijo sa svojim 17-članim domaćinstvom; u Pod gredi , također blizu Šujice, obitava 6-člana obitelj Jure Zrne.

Početkom 19. stoljeća dio šujičkih Zrna seli na Kupres, došli su “u Vrila u najam Idrizbegovićima da bi po odlasku Turaka (begova) kupili njihove kuće.”? Danas Zrne žive u Vrilima, Botunu, Osmanlijama i Kupresu.

Kad smo kod Zrna, onda moramo ispraviti neke autore, koji griješe kad 7-članu obitelj Jakova Zrinića (u izvorniku Jacobus Zrinich) iz Bukovice, upisanu 1741/42. godine, ubrajaju među Zrne, umjesto da ih ostave da budu ono što su bili Zrinići, današnji Zrinušići. Međutim, obitelji Ante Zrne(j)evića (Antonius Zarneovich) s 33 i Dominikovu sa 12 članova, koje je u selu Strupniću pokraj Livna 1768. godine zabilježio biskup Bogdanović treba pribrojiti Zrnama, jer je Zarnoević duža inačica prezimena Zamo ili Zarnich. Od kupreških Zrna nastali su Slipčevići, a o tome opširnije u odjeljku ovog rada o rodu’ Slipčevića.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.