DUVANJSKA PREZIMENA: Škegre

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Škegre žive u Buhovu (1 obitelj, 2 člana).

Nastali su od roda Cvitanovića. Od istog su roda u Buhovu pokraj Širokog Briga još nastali Bilinovci, a u Imotskoj krajini, u Prološcu, Šuvari i Porobići.

Starinom su iz Buhova pokraj Širokog Briga, gdje je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 13-članu obitelj Mije Škegre (Michael Scebro).

Godine 1768. biskup je fra Marijan Bogdanović u Buhovu upisao 2 obitelji s prezimenom Škegrić: Jure Škegre (Georgisu Scegrich) s 21 ukućaninom i 12-člano domaćinstvo Stanka Škegre. Te je godine u Gredi pokraj Livna zabilježena 9-člana obitelj Martina Škegre.

Cvitanovići, od kojih su nastale imotske Škegre, prvi put se spominju 1686. u zbjegu stanovnika Zagvozda (la-člana obitelj Ivana Cvitanovića), da bi se na povratku iz zbjega (Brela) tri njihove obitelji pojavile 1725. godine kao one koje su u Prološcu dobile kuću i zemljište od mletačkih vlasti. Škegre nekoć Cvitanovići prvi se put u maticama župe Proložac pojavljuje 1762 ..godine.

“Do kraja 19. stoljeća Škegre su se raselile u više mjesta, uProložac, Desne, Hamziće, Radišiće, Rašku Goru, Bijelo Polje i Mostar, a da i ne spominjemo njihovo veliko odseljavanje po bijelom svijetu u 20. stoljeću Duvanjske Škegre, dakle u Buhovu pokraj Tomislav Grada, dugo su živjeli kao stočari nomadi-ljeti u jednom a zimu u drugom Buhovu. Te su Škegre 60-ih godina 20. stoljeća odselile u Zagreb, nakon toga doselila je današnja obitelj Škegro iz Buhova (širokobriškog) s napomenom da su im potomci već odselili u Zagreb i Knin.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.