DUVANJSKA PREZIMENA: Šiške

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Šiške žive u Vinici (3 obitelji, 7 članova) i Tomislavgradu (1, 4).

Ako se prihvaća da je ovo prezime nastalo od turskog siskim, onda to znači otečen, podbuhnut čovjek, debeljko. Međutim, s time se ne slaže P. Šimunović, koji objašnjavajući prezime Šižgorić tvrdi da to prezime “neki dovode u vezi s turskim oblikom §i§k, “podbuhnut”, “debeljko”, no kako to prezime nahodim u okolici Šibenika, početkom XIV. stoljeća, dakle prije dolaska Turaka, najvjerojatnije je to hrvatsko prezime od imena Šiško (poput potvrđenih imena Šiša, Šišat, Šišoje, Šišulj ili Striško) i u vezi je s običajem šišanog kumstva.”

Starinom su iz Vinicie, gdje je biskup fra Marijan Bogdanović 1768. godine zabilježio 2 obitelji s prezimenom Šiškić: Il-članu obitelj Stipana Šiškića (Stephanus Siskich) i 9-člano domaćinstvo Ivana Šiškića. Šiške u Imotskoj krajini, na Studencima i Svibu doseljenici su iz Vinice, adanašnje Šiške na livanjskom području potomci su doseljenika sa Studenaca (Komorani) i sa Sviba (Zabrišće).

U maticama kršten ih (sačuvanim) župe Vinice Šiške se prvi put javljaju 4. listopada 1906. godine, kad je upisano rođenje Ante sina Ante Šiške i majke Jake rođene Dozan.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.