DUVANJSKA PREZIMENA: Šestani

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području živi jedna obitelj s prezimenom Šestan, i to u Brišniku.

U osnovi prezimena je broj šest i ima više inačica: Šesto, Šestić, Šestak, Šestuh. “Katkad se tako nazivalo dijete rođeno sa šest prstiju na ruci, kao u Madone koju sam vidio na crkvenoj slici u Nerezinama (ili na nozi što je manje vjerojatno jer se to teže opažalo).”: Danas u velikim Kablićima pokraj Livna postoji prezime Šesto, a prema obiteljskoj su predaji doseljenici iz Karakašica pokraj Sinja. U Podgradini pokraj Livna žive Šestići, koji su zabilježeni u oba biskupska popisa u 18. stoljeću: 1741/42. godine u Pokrajčićima pokraj Travnika živi 7-člana obitelj Ilije Šestića (Elias Sestich), a 1768. godine u Žiroviću pokraj Livna dom ima Mijo Šestić, možda predak današnjih Šestića iz Podgradine.

Šestan je kraća inačica prezimena Šestanović, po kojima je mjesto Šestanovac u Omiškoj zagori dobilo ime.

Prezime Šestan prvi put susrećemo 26. studenog 1827. godine kada je u matici vjenčanih stare župe Seonice upisano vjenčanje Ante sina Ante Budimira iz Letke i majke Pere rođene Renjić iz Buška Blata s Ivom kćeri Jure Šestana iz Eminova Sela i majke Joze rođene Križanac iz Vedašića.

17. veljače 1828. godine sklopljen je brak između Jakova sina Luke Šestana iz Eminova Sela i majke Ruže rođene Šiškić iz Vinice i Matije kćeri Ivana Mamića iz Vinice i Šime rođene Mamonica iz Ričica pokraj Imotskog. Riječ je o braku između udovca i djevojke, a kumovi su bili Ivan i Ante Šestan iz Eminova Sela.

Šestani su iz Eminova Sela odselili u Brišnik.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.