DUVANJSKA PREZIMENA: Šarci

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas Šarci na duvanjskom području žive u Mandinu Selu (9 obitelji), Tomislavgradu (5 obitelji, 23 člana) i u Brišniku (9 obitelji 1980. godine).

U osnovi ovog prezimena je pridjev šar, šaren, od čega nastaje osobno ime Šaro, Šare, Šarko, Šarac. Kao i u mnogo drugih slučajeva osobno ime postaje s vremenom prezime.

Svi Šarci nisu istog krvnog podrijetla.

Duvanjski su Šarci nastali od roda Ivića, starinom iz Mandina Sela. U matici krštenih stare župe Seonice u razdoblju od 1. siječnja 1867. do 25. siječnja 1900. godine u ukupno 17 upisa javljaju se sljedeće prezimenske kombinacije: Ivić-Šarac (10 puta), Šarac-Ivić (2) i Šarac (5).

Prezimenska kombinacija Ivić-Šarac prvi se put javlja 13. siječnja 1867. godine, kad je upisano rođenje Mate sina Ivana Ivića – Šarca iz Mandina Sela i majke Ilke rođene Gudelj iz Crvenica. Kršteni je kum bio Toma Ivić iz Mandina Sela. Posljednji put ova je kombinacija zabilježena 7. prosinca 1898. godine, kad je upisano rođenje Ivana sina Bože IvićaŠarca i majke Delfe rođene Radoš-Batak iz Kongore.

Kombinacija Šarac-Ivić zabilježena je dva puta: 25. siječnja 1899. godine, kad je upisano rođenje Stipana sina Ante Šarca – Ivića i majke Ruže rođene Ćurčić iz Brišnika. Kum je bio Vid Ivić – Šumanović iz Mandina Sela; drugi je upis od 17. siječnja 1900. godine, kada je rođen Bože sin Bože Šarca-Ivića i Delfe rođene Batak iz Kongore.

U matici vjenčanih stare župe Seonice upisano je 23. studenog 1892. godine vjenčanje Ante sina Petra Ivića-Šarca i majke Mare rođene Križanac iz Vedašića s Ružom kćeri Ivana Ćurčića iz Brišnika i majke Mare rođene Antunović iz Mesihovine. Kumovi su bili Bože i Mijo Ivić iz Mandina Sela.

Čak ni svi duvanjski Šarci nisu istog krvnog podrijetla. Dok su mandoseljski nastali do Ivića, dotle su brišnički Šarci postali od starog roda Ćurčića. U matici rođenih župe Bukovice 1896. godine upisano je rođenje Martina sina Mije Ćurčića – Šarca iz Gornjeg Brišnika i majke Ive rođene Kelava iz Vojkovića.

Hercegovačka grana Šaraca starinom je iz Ograđenika pokraj Čitluka. “Nekoć su se prezivali Vukosavljević, što doznajemo iz starih matica župe Brotnjo, gdje se već na početku vođenja matice često uz Šarac upisuje i Vukosavljević.”! Godine 1741/42. biskup je fra Pavo Dragićević u Ograđeniku zabilježio 6-članu obitelj Petra Šarca, a 1768. godine biskup fra Marijan Bogdanović zatiče u istom mjestu dvije Šarčeve obitelji: Andrijinu s 9 i Jozinu sa 6 članova.

Šarci krajem 17. stoljeća preseljavaju na mletački teritorij, primjerice u Cetinsku krajinu, gdje su 1699. godine upisani u banderiju harambaše Jure Dotura u Turjacima pokraj Sinja, gdje su od mletačkih vlasti dobili zemlju i kuće. Iz Turjaka kasnije će ih životni putovi odvesti na Petrovo polje, u drniška sela Kričke i Mirlović Polje.

Od Ivića su, uz Šarce, postali i duvanjski Šumanovići.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.