DUVANJSKA PREZIMENA: Šapine

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Šapine žive u Roškom Polju (16 obitelji) i Tomislavgradu (13 obitelji, 73 člana).

U osnovi je prezimena uvećanica šapina od imenice šapa, što je najprije bio obiteljski ili osobni nadimak koji će s vremenom postati prezime.

U prvom biskupskom popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika 1741/42. godine Šapina nema u Roškom Polju. U vrijeme popisa biskupa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine u Roškom Polju žive 4 obitelji ovoga roda: dvije s kraćim oblikom prezimena Šapina dvije s njegovom dužom inačicom Šapinović. Riječ je o l l-članoj obitelji Stipana Šapine (Stephanus Sapina) i 6-članom Antinom domaćinstvu; Jure koji se opredijelio za dužu inačicu prezimena-Šapinović, ima obitelji s 9 članova, a Nikola Šapinović (Nicolaus Sapinovich) je glavar 7-članog domaćinstva. S vremenom će kraći oblik Šapina posve prevladati.

Župnik roškopoljski fra Blaž Jerković 1915. godine je zapisao u Ljetopisu župe Roško Polje da su Šapine jedan od šest roškopoljskih rodova koji su nastali od Markovića.

Zanimljivo je pripomenuti da se Markovići u Roškom Polju u dokumentima pojavljuju istodobno sa Šapinama, dakle 1768. godine.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.