DUVANJSKA PREZIMENA: Pušići

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na duvanjskom području danas Pušići žive u Tomislavgradu (2 obitelji, 8 članova).

Pušići su, utvrdio je Nikola Mandić, nastali od starog roda Spuževića, i to njihovog ogranka Oranovića iz Krivodola pokraj Mostara. To je potvrdio 1768. godine u svom popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika biskup fra Marijan Bogdanović, koji je u Krivodolu zabilježio 7-članu obitelj Mije Pušića (Michael Pusich) i dvije obitelji Oranovića-Božinu s 15 i Vidovu s 8 čeljadi. Vezu između Pušića i Oranovića utvrdio je i fra Vjeko Vrčić, jer sredinom 19. stoljeća u Imotskom žive “četiri osrednje obitelji” s prezimenom Pušić-Oranović.

Pušići s ostalim katolicima iz zapadne Hercegovine u drugoj polovici 17. stoljeća doseljavaju u Imotsku krajinu, gdje je o njima zabilježen i prvi pisani spomen 1686. godine, kada se u zbjegu stanovnika sela Vinjana, koji će se zaustaviti na području Brela, nalazi 20-člana obitelj Mate Pušilovića, te 5-člana obitelj njegova prezimenjaka Vida.’ Nema ih na diobi zemlje 1725. godine, ali 1747. godine u Ričicama je zabilježeno da je harambaša Jure Pušić dobio 17 kanapa zemlje, a da obitelj Ivana Pušića, stoji u istom dokumentu, već posjeduje 7 kanapa zemlje.

Pripadnici ovoga roda šire se iz Ričica u susjedna hercegovačka sela Podzavelim i Podbilu. Upravo odatle su podrijetlom današnji duvanjski Pušići.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.